Пловдивската компания за недвижими имоти "Галакси инвестмънт груп", която е собственост на основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров, иска да купи столичния хотел Хилтън. Това става ясно от подадено пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане за разрешение на сделката, съобщи "Капитал".

Преди две години хотелът беше придобит от Спас Русев, но от миналата година е собственост на регистрираната в Лихтенщайн "Расасо анщалт" през българско дружество. Сделката съвпада по време с придобиването от Русев на БТК. Цената на хотела не се съобщава, а покупката ще се финансира с банкови заеми.

Смяната в собствеността на "Хилтън" е втората поред само в рамките на две години. През есента на 2013 г. петзвездният хотел беше купен от Спас Русев от изпадналата в тежко финансово състояние ирландска компания Quinn Group. Платената тогава цена беше 24 млн. евро, което направи сделката най-голямата на имотния пазар за 2013 г. 

Връзката между основателите на "Винпром Пещера", Спас Русев и столичния хотел обаче започва още при смяната в собствеността преди две години.

Върху дружеството - собственик на хотела, има седем залога върху търговското предприятие - в полза на Пощенска банка и дъщерната й компания "И Ар Би лизинг", пише изданието. Имало и залог на дружествен дял отпреди две години, като залогодател е Спас Русев. Неговият син Евгени е управлявал хотела до средата на миналата година.