Дойде ли време за теглене на жребиите в ЦИК, настъпват златни дни за нумеролозите, които вещаят от пълна победа до тъжен край на партиите, изтеглили съответните съдбовни номера. Самите политици обаче не им отстъпват по тълкувателни способности. И на всеки вид избор за тях всеки нов номер става все по-успешен от предходния...

Днес ЦИК изтегли номерата за предстоящия евровот. Въпреки слабото политическо присъствие в залата в бившия Партиен дом не липсваха емоции. Първа бе изтеглена "Атака". Тя получи номер 20. 

"Надявам се числото 20 да бъде късметлийско. Ще се покаже на 25-ти май. На основните партии не се паднаха цели числа", набързо скалъпи обяснение за депутатката Деница Гаджева. (за нейна информация всички изтеглени числа са цели и нито една партия не получи дробно число - б.р.)

В сравнение с нея от БСП направо се развихриха. Падна им се номер 15 - същият, с който се яви ГЕРБ на последните парламентарни избори. Тогава левицата бе с 5. 

В това червеният Петър Курумбашев, който също се бори за място в ЕП, видя възможен символ на победата.

"Може да се окаже, че с този номер се печелят изборите...", предположи той.

След което се пошегува, че левицата може да спести от рекламни материали и да използва тези от последния вот, като само им нарисува една единица пред петицата.

Курумбашев обаче не пропусна да хвърли камък в градината на АБВ, на която й се падна номер 13. "Има и друга символика, там има фатални числа. Може за някои тези избори да се окажат фатални", вметна социалистът по адрес на бившите си съпартийци, "самоотлъчени" от БСП, начело с президента (2002-2012) Георги Първанов.

Задочно отвърна Емил Кало от формацията на бившия държавен глава:

"Не номерът прави нещата, а ние правим номера", отсече Кало.

Този път ГЕРБ "падна" с няколко позиции до номер 18.

"За нас е по-важно да сме номер 1", не падна духом административният секретар на партията Цветомир Паунов.

За Реформаторския блок пък изтеглиха номер 10 и така зам.-председателят на СДС Любен Петров си пожела десните да вкарат поне толкова евродепутати. Това щяло да е сигурен знак, че са нужни предсрочни избори.

ДПС пък изкара номер 29, но дори и информатикът Мустафа Карадайъ остави за малко настрана точните науки, за да се отдаде на символиката. 29 било циклично число - както високосните години, в които февруари има 29 дни. И както изборите, които се провеждали на цикли. 

Историята помни също толкова добър жребий

За политиците явно номерата винаги са от добри, още по-добри. 2013. Парламентарни избори. Коалиция за България изтегля номер 5. Това мигновено развихри въображението на сегашната кандидатка за евродепутатката Илияна Йотова, която оказа се, има известни познания в нумерологията. Била се занимавала с тази наука. Така например в петицата тя откри символ на силата, тъй като била подвластна на "една от най-силните планети - Меркурий". 

"5 символизира промяната във всички области на живота. Ние сме носители на тази промяна", разкри още Йотова. Съпартиецът й - Курумбашев пък и тогава видя нов маркетинг за столетницата. Ето така: "Щом ни се пада 5, може да се явим на вота с нов слоган "Give me five" (Дай пет)".

От ГЕРБ определено не се зарадваха на своя номер 15, толкова близък до червената петица и не коментираха. За сметка на това атакистите посветиха на своята 14-ка специално място в партийния вестник. "Числото е щастливо, защото през 2005 г. пак с номер 14 пробихме крепостта на мафията", обяви националистическият трибун.

На ДПС пък се падна номер 40. "Числото е знаково натоварено, но няма да навлизам в нумерологията", отказа да влезе в тона лидерът на движението Лютви Местан. Но пък за сметка на това по-суеверни люде се изредиха да коментират вместо него. Но не в полза на ДПС. Числото 40 било мрачно и носело неуспех. Неслучайно хората не празнували 40-та си годишнина.

И още хубави новини

2009. Избори за европейски парламент. Изглежда отново всички са доволни. 

ГЕРБ е щастлива със своя номер 3. "ГЕРБ се готвят за кампания която да покаже, че въпреки управлението на тройната коалиция (3, схващате ли) България може!", обяви след изтеглянето на тройката зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. 

Синята коалиция пък пак стигна далеч. "Доволни сме от номер 11 - двуцифрен резултат, какъвто ще е и нашият резултат на изборите", пресметна Светослав Малинов, който и тогава, и сега, е втори в дясна листа.

На ДПС очевидно през тези два вота й вървеше на нещо с "4". Изтегли направо 4. "Номерът няма значение. Хората гласуват за политика, личности и програма", бе лаконична, подобно на Местан водачката на листата Филиз Хюсменова. 

Близко до знанията и въображението на червената Илияна Йотова обаче тогава се изяви царистката Антония Първанова. Ето какво каза тя за номер 8, който се падна на НДСВ. "Номер 8 показва, че НДСВ ще продължи да съществува, защото осмицата е символ на безкрайността и хармонията".

Зелен до зелен, син до син

Иначе днешният жребий в действителност бе натоварен със символика. Близо едни до други се подредиха зелени и сини. Така например Синьо единство на Надежда Нейнски се нареди под номер 9. Един пред Реформаторския блок.

Две зелени партии - Политическа партия "Партия на Зелените" и "Зелена партия" ще си вървят заедно съответно под номерата 3 и 4. Това зарадва изключително "Зелените", които се припознават от повечето хора като най-представителната от всички еко формации.

На "Зелените" се падна далечният номер 27. Така, според тях, нямало да ги бъркат с двете по-малки зелени партии.

Коалицията на Николай Бареков "България без цензура" пък зае едно място под ДПС - 28

Няколко номера останаха празни, тъй като се оказа, че част от независимите кандидати са се отказали. 

Ето и подредбата на номерата:

1. "Българската левица"
2. "Глас Народен"
3. "Партия на зелените"
4. "Зелена партия"
5. Николай Йовев – независим
6. "Християндемократическа партия на България”
7. Янаки Ганчев – независим
8. "Българска национално-патриотична партия
9. "Синьо единство”
10. Коалиция от партии "Реформаторски блок"
11. "Национален фронт за спасение на България”
12. БАСТА
13. АБВ – "Алтернатива за българско възраждане”
14. Александър Райков Алексиев – независим
16. Виктор Папазов – независим
17. Коалиция КОД – Антония Първанова,, Илиана Раева – ОБ, НДСВ, СДП

18. ПП ГЕРБ
19. Евгения Банева – независим

20. ПП "Атака"
21. "Съюз на комунистите в България”
22.
23.
24.
25. Българска комунистическа партия
26. Румяна Висенти – независим
27. "Зелените"
28. България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение "Гергьовден”
29. ПП "Движение за права и свободи”
30. Националистическа партия на България

Три от номерата са празни, защото регистрираните в ЦИК партии са се отказали от участие в изборите.