"При всички случаи и Русия няма никакъв интерес от ескалация на този случай, няма никакъв интерес от продължаване на този конфликт във война. Дали Русия ще отговори - по-скоро да, но дали ще отговори в Турция или в друга страна, членка на НАТО, е трудно да се каже. Но в един средносрочен план - след 5 години това ще е един инцидент, който ще бъде забравен, и смятам, че общият интерес на Русия и НАТО ще надделее."

Това заяви бившият вътрешен министър Соломон Паси в студиото на бТВ тази сутрин, коментирайки вчерашния инцидент, при който Турция свали бомбардировач на Русия заради навлизане в границите й.

"Русия има, така да се каже, доста либерални отношения към чуждите граници. 2008 г - Южна Осетия и Абкхазия, 2014 г в Крим, редовно балтийските държави се оплакват от едни или други руски пенетрации в техните пространства", даде няколко примера Паси.

Той разказа и за подобен случай в България преди 14 години, когато сам е бил в ситуация на подобен избор:

"Това беше малко след 11 септември 2001 г, когато един самолет, който не знаехме какъв е, приближи АЕЦ Козлодуй. Тогава всички бяхме в една много изнервена обстановка, много по-изнервена от сега. Трябваше да се вземе решение в минимални срокове. Това, което ние решихме, е да не сваляме този самолет, и слава богу, че направихме така. Разбрахме, че това е германски самолет, с германски пилот, опознавателни знаци, и така нататък. Това, което направихме, е в 12 часа да повикаме немската посланичка да й кажем, че не се прави така."

Коментирано бе и обвинението от страна на Русия, че Турция е била готова да действа и да удари руски самолет предварително.

"За всяка потенциална ситуация трябва да има разработен сценарий. Въобще не трябва да е чудно, че една държава е готова да реагира - много държави са така, и на мен ми се иска България да е в добра военна форма и да може да реагира така", заяви Паси.

Той и водещият Антон Хекимян коментираха върху подробна карта, описваща отношенията на конфликта в Сирия, на която бившият министър забеляза ключов отсъстващ:

"Европейският съюз не е заявил никакъв интерес в нито една от тези схеми, ЕС не се опитва да бъде голям играч. Това, което остава на ЕС в момента е да бъде играч чрез НАТО. Това е нашият европейски интерес в момента - да играем заедно с НАТО."

 

А срещу кого трябва да играем е ясно - "Даеш":

"Колкото и вчерашният случай да не помага, аз смятам, че Русия и Западът имат общ враг, и този враг е Ислямска държава."

Той отбеляза интересна статистика - че едва 15% от ударите на Русия в Сирия са срещу терористите.

"ИД понякога е причина, понякога е повод, понякога е параван", обобщи Паси.