Руският премиер Дмитрий Медведев определи като престъпни действията на турските ВВС, които свалиха руски военен самолет Су-24 вчера.

"Турските власти действаха безрасъдно-престъпно, сваляйки самолета ни. Като начало това ще доведе до изостряне на отношенията между Русия и НАТО, което не може да бъде оправдано с никакви обяснения за защита на границата. Турция с действията си реално демонстрира защита на терористите от "Даеш", заяви Медведев.

Министър-председателят в Москва отиде и по-далеч.

"Това не е странно като се има предвид, че имаме сведения за преки финансови интереси на длъжностни лица в Турция, свързани с доставките на нефтопродукти от предприятия, контролирани от "Даеш", каза още Медведев в Екатерининбург.

Според него инцидентът неминуемо ще се отрази на добросъседските отношения между Русия и Турция.

"Говоря за икономиката и хуманитарната сфера. Като пряко последствие от този акт могат да отпаднат всичките важни съвместни проекти, а турските компании да загубят позициите си на руския пазар", добави руският премиер.

Въпреки че Медведев не назовава в прав текст думите "Турски поток", е ясно, че думите му са насочени именно към тази тръба, за която и Анкара и Москва обявиха, че е от приоритетно значение след като бе замразен "Южен поток".