Ще прехвърлим възможно най-бързо противоракетни комплекси С-300 в Сирия, заяви тази сутрин руският президент Владимир Путин. Той разговаря с журналисти.

Държавният глава говори само ден след като Турция свали руски изтребител СУ-24 на границата със Сирия. Вчера Путин определи акта като престъпление, което е нож в гърба от страна на Анкара. Руският лидер предупреди, че последиците за отношенията с Турция ще бъдат сериозни.

С-300 И С-400 - РУСКИТЕ РАКЕТИ СТРАШИЛИЩА

"Сегашното ръководство на Турция провежда целенасочена политика за ислямизация на страната", подчерта в изказването си днес Путин, цитиран от ТАСС. И продължи: Надявам се, че разполагането на С-300, както и други мерки, които ще предприемем, ще бъдат достатъчни за обезпечаване сигурността на полетите.

След това той още един път категорично изтъкна пред журналистите, че "ще се отнасяме по най-сериозен начин към това, което се случи и всички наши възможни средства ще бъдат насочени за осигуряване на безопасността на войските ни в Сирия"

Малко след изказването на руския лидер дойде и съобщение от Министерството на отбраната на Русия, че в руската база в Сирия ще бъде прехвърлен и най-новият зенитно-ракетен комплекс С-400. Новината беше потвърдена и от военния министър армейски генерал Сергей Шойгу.