ДПС и БСП бяха единствените две парламентарни партии, които излязоха с официална позиция по повод сваления вчера руски самолет от Турция. Изявленията на двете партии обаче предизвикаха напрежение помежду им. Първо депутатите от БСП напуснаха залата, докато от трибуната говореше лидерът на ДПС Лютви Местан. Впоследствие депутатите от движението също напуснаха демонстративно, докато вървеше словото на зам.-шефа на БСП Янаки Стоилов.

В декларацията си Местан посочи, че през последните месеци руската военна авиация нарушава въздушното пространство на Турция многократно.

"Позицията ни отразява идентичността на ДПС като последователна евроатлантическа партия. Първо, безспорен факт е, че през последния месец руската военна авиация нарушава въздушното пространството на Турция многократно. Второ, налице е информация, че това се е случило въпреки многократните официални предупреждения, отправени към руския посланик в Анкара и военния аташе. Трето, тези факти са потвърдени в официалната позиция на НАТО, изразена на извънредната среща на посланиците на страните-членки, с която се признава правото на всяка държава да защити своя суверенитет”, заяви Местан.

И допълни, че нарушаването на въздушното пространство и суверенитета на която и да е държава, член на НАТО, е нарушаване на самия атлантически съюз. А в рамките на НАТО дори преминването на съюзнически армии става при изрично съгласие на съответната страна-член. Местан каза още, че противодействието срещу ИДИЛ следва се извършва при стриктна координация между всички страни участници и при стриктно спазване на международното право.

"Участието във военни действия срещу ИДИЛ, не може да преследва като съпътстваща цел режима на Башар Асад. Точно този режим и ИДИЛ са основната причина за военния конфликт в Близкия Изток. Подкрепяме призива на НАТО за деескалация на отношенията между Русия и Турция и връщане към политическия диалог”, завърши Местан.

Веднага след него думата взе Стоилов, който нямаше предварително подготвен текст.

"Очакваме да бъде проведено независимо международно разследване за установяване на обстоятелствата около свалянето на руския самолет. Ние категорично отстояваме принципа на териториалната цялост и ненарушимост на границите, както в Европа, така и в останалите региони. Онова, което стана вчера, изисква една много ясна международна реакция", каза Стоилов.

Той изтъкна, че трябва категорично да се установи дали и как са нарушени държавните граници на Турция и как е било използвано въздушното пространство в региона.

"Никоя държава не може да претендира за контрол на територии, които надхвърлят нейните собствени граници. Ясно е, че в Сирия от много време се води въоръжена гражданска война. Този конфликт от национален започва да придобива все повече глобално измерение", коментира Стоилов.

Според него случаят със сваления самолет повдига въпроса дали световната общност може да се сплоти. Стилов специално заяви, че убиването на пилот от свален самолет не отговаря на никакви международни договорености и не е цивилизовано действие.