Анкара и Москва влязоха във "война на картите" заради руския бомбардировач, свален на 24 ноември от турски самолети.

И двете страни публикуваха карти и твърдят, че те доказват правотата им, съобщи сайтът "Бизнес инсайдър".

Първо малко след свалянето на самолета турското военно министерство разпространи радарна графика (виж горе). Синята линия е турската граница. Червената стрелка показва мястото, в което според твърденията на Анкара руският "Су-24" е влязъл в турското въздушно пространство. Според декларация на турския постоянен представител в ООН изтребителят е бил в турското небе 17 секунди, преди да бъде поразен. Жълтата линия показва границатта на териториалните води на Турция и Сирия в Средиземно море.

По-късно Турция пусна и карта. Тя показва къде руският самолет е нарушил въздушното пространство на страната. Траекторията на бойната машина е отбелязана със синя линия. А границите на Турция са в червено.

Турската карта

В отговор Москва пусна своя карта. Според нейните данни обаче изтребителят е успял да избегне навлизането в чуждото небе. От самото начало Кремъл твърди, че сваленият "Су-24" е летял "изключително над Сирия". Траекторията, по която се е с движил самолетът според Русия, а отбелязана с червена линия. С черно е отбелязан маршрутът според турската версия.

Руската карта