Българският евродепутат от Европейската народна партия (ЕНП) Андрей Ковачев призова днес ЕС да създаде своя армия и служби за сигурност. Отбраната и сигурността са в момента области на изключителна национална компетентност и за да се промени това е нужна промяна в Договора на ЕС.

"Европа трябва да създаде обща европейска армия, с общо командване, общоевропейски служби по сигурност, общоевропейска разузнавателна и контра-разузнавателна агенция", каза той по време на пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург.

Ковачев призова за категорични действия за превръщането на Европа от чисто икономическа в политическа и военна сила.

"Все още Европа не е възприемана сериозно в политически и военен аспект", каза той.

Председателят на Европейската комисия каза в интервю за германския вестник "Велт" през март, че Европа трябва да създаде своя армия. Това е част от програмата и на германските християндемократи,  които са водеща сила в политическото семейство на ЕНП. Техният евродепутат Елмар Брок, който оглавява Комисията по външни работи на Европейския парламент, каза по-рано тази година, че евентуална европейска армия изисква промени в Договора на ЕС, защото в сегашния липсват правила за съществуването и използването ѝ.

На национално ниво решение за използване на въоръжените сили вземат парламентите. Не е ясно как това би могло да стане на европейско ниво. Европейският парламент няма такива правомощия.

ЕС има обща политика за сигурност и отбрана, която в момента се изразява главно в сътрудничество между отбранителните индустрии на държавите-членки и общи мироопазващи и хуманитарни мисии на 17 места по света. Договорът му обаче предвижда и по-широки и неизползвани досега възможности за интеграция в областта на отбраната - т.нар. постоянно структурирано сътудничество. То означава, че тези държави-членки, които желаят, могат заедно да изпълняват отбранителни функции, създавайки общи въоръжени сили и единно командване

Договорът също посочва, че ЕС може да създаде обща отбрана (което е различно от обща армия), когато всички държави-членки единодушно пожелаят това. За момента главен противник на такава степен на интеграция е Великобритания. Франция също има резерви от гледна точка на националния суверенитет на решенията в тази област.

Противниците на общата отбрана изтъкват и че тя би дублирала НАТО. Привържениците и настояват, че НАТО трябва да има европейски стълб, където решенията не зависят от неевропейски съюзници като Турция, САЩ, Канада. Решенията в Североатлантическия алианс се вземат с единодушие, което значи, че цитираните три страни имат вето върху исканията на европейските си партньори. 

Причините дебатът за общата европейска отбрана и армия да се възобнови станаха кризите, които заобикалят Европа - в Украйна, Близкия изток и Северна Африка, тероризмът и миграционните вълни. Те за пореден път показаха, че ЕС няма собствена политическа тежест на международната сцена и е неспособен да се намеси военно, където е необходимо.

Атентатите в Париж откроиха нужда от повече сътрудничество между разузнавателните служби и другите служби за сигурност на държавите-членки.