"Паякът" и скобите в София вече не са "такса" - нещо, което административният съд обяви за незаконно, а "цена". От това на столичани надали им става по-леко, защото парите за скоба остават 30 лева, а за "евакуация" с "паяк" - 60 лева. Всички стойности и за платеното паркиране в столицата са същите - 2 лв. за синя зона и 1 лв. за зелената.

Постоянно живеещите в по-скъпата от двете централни зони остава да плащат 150 лв. годишно, в зелената - 100, като втората кола излиза два пъти по-скъпо. Служебният абонамент си е на цени съответно 650 лв. и 450 лв. месечно.

Това става ясно от доклад на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов и Екатерина Йорданова, шеф на ресорната комисия в СОС, във връзка с Наредба за организация на движението на територията на Столична община.

В началото на лятото Административен съд-София град обяви за незаконни цените за паркиране в синя и зелена зона в София, както и за репатриране с паяци и скоби. Върховният административен съд обаче през юли ги остави в сила, отменяйки решението на по-долната инстанция.

Така ВАС отхвърли окончателно жалбите на бившия областен управител на София Росен Миланов и гражданското сдружение „Софийски обществен съвет“ срещу протокол от март 2012 г., с който бяга въведени тарифите за тези услуги.

Първата съдебна инстанция обяви за незаконни таксите с основен мотив, че са въведени без предварително обществено обсъждане и без финансова обосновка за размера си. Според жалбоподателите те представляват „цена“, а не съобразена с разходи „такса“, каквато би трябвало да са според Закона за местните данъци и такси.

Междувременно и парламентът промени Закона за движение по пътищата, така че общините да определят цена, а не такса за платено паркиране.

За друг столичен проблем пък съобщи "Дневник" - КАТ спира пререгистрация на автомобили поради липса на табели за номера. Мярката се налага, за да има табели за по-дълго време за колите нов внос, които без тях не могат да се движат по пътищата.

Ограничението ще засегне около 400 души дневно, колкото е обичайният поток от пререгистриращи колите си. Спирането на смяната на регистрацията обаче не отменя задължението за уведомяване на органите на пътната полиция, че колата има нов собственик.

Смяната на собствеността се обявява в двуседмичен срок от датата на покупко-продажба. При новата ситуация хората, купили си кола с валидни номера, трябва да отидат с всички документи на гише 15 в столичния КАТ, където само да обявят промяната, без да получат нов номер.

Смяната на номерата ще стане, когато проблемът с недостига на табели бъде решен, казват от МВР пред медията. Кога ще стане това обаче няма яснота.