Ден след като неназован представител на Европейската комисия коментира пред mediapool.bg, че „независима проверка е възможна, само ако предполагаемо замесените са изключени от участие в процеса“, говорителят по върховенство на закона, човешки права и правосъдие Кристиян Виган потвърди, че очакването на Брюксел е за „независима проверка“.

Ролята на Европейската комисия не е да влиза в дискусии как всяка страна-членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи.“, отговори Виган в писмо до Клуб Z.

По-късно Европейската комисия разпространи и публично изявление, което определя като некоректни публикациите, че Брюксел призовал за „оставки на лица, въвлечени в случая с подслушването“.

Клуб Z установи, че и вчерашното, и днешното писмо са автентични и са изготвени от един и същ отдел в Европейската комисия в Брюксел. Но докато изречението вчера е: „Независима проверка е възможна, само ако предполагаемо замесените са изключени от участие в процеса“, то ден по-късно ЕК "не участва в дискусия за това как всяка страна-членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи“.

Противоречие обаче няма. Изключването на предполагаемо замесените не е задължително свързано с оставка – думата, която ЕК днес определя като „некоректна“.

Практика на Комисията е да използва „неназовани източници“ за отправяне на конкретни препоръки, докато официалните позиции са оценки на вече извършени или неизвършени действия.

„Това, което е важно за нас, е независимостта на правосъдието, което наблюдаваме редовно и последователно чрез Механизма за сътрудничество и оценка. Ще обявим следващия си докад в началото на следващата година“, пише още Кристиян Виган.

Скандалът „двете каки“ получи името си след подобно сравнение от премиера Бойко Борисов. Той започна след като „Биволъ“ публикува поредица от аудио записи между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, в които има данни за нарушаване на разделението на властите, политически натиск, разкриване на класифицирана информация и други.

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет образува проверка. Тя е председателсвана от Ясен Тодоров, чието име се споменава в записите. Другите замесени имена са на няколко членове на Съвета, на председателя на Върховния административен съд Георги Колев, на главния прокурор Сотир Цацаров и на премиера Бойко Борисов.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова президента Росен Плевнелиев да инициира независима проверка.