"И досега не чуваме извинения на висше политиическо ниво от Турция, нито предложения за възстановяване на щетите, нито обещание да бъдат наказани престъпниците за извършеното престъпление."

Това заяви днес руският президент Владимир Путин по повод свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турски изтребители на 24 ноември. Той говори на церемония по връчването на акредитивните писма от новоназначени чужди посланици в Москва.

ДАВУТОГЛУ: АЗ ЗАПОВЯДАХ СВАЛЯНЕТО НА СУ-24

"Създава се впечатлението, че турското ръководство съзнателно праща отношенията ни в задънена улица. Съжаляваме за това", допълни Путин.

Според него Русия смята за абсолютно необясними предателските удари в гърба от тези, които е считала за партньори в борбата с тероризма.

"Случилото се преди два дни в небето над Сирия противоречи на здравия разум и международното право. Самолетът бе свален над сирийска територия", каза още руският държавен глава.

Той отново обвини "редица страни" Запада за съществуването на "Ислямска държава" (ИД). Тези страни проявили пасивност и подпомагали тероризма.

Путин заяви, че все пак разчита, че международната антитерористична коалиция ще бъде формирана и ще подкрепи успешните действия на руската авиация в Сирия.

Яхта на Путин акостира в Истанбул

Блогъри разпространиха в туитър снимка на яхтата на Путин, преминаваща през Босфора.

Отношенията между Москва и Анкара се влошиха дотолкова заради сваления самолет, че руският външен министър Сергей Лавров отмени визитата си в Турция.

Напрежението обаче не попречи на "Чайка" - една от яхтите на Путин, да премина днес през Босфора на път за Хърватия. Това става ясно от портала MarineTraffic, който следи морския трафик в целия свят.

"Чайка" с домашно пристанище Сочи принадлежи на Управлението на делата на руския президент. Тя се ползва изключително от Путин. Днес морският съд с дължина 53 и ширина 10 метра е акостирал в Истанбул, макар и за кратко.

Яхтата е влязла в турски териториални води, оттам - в Босфора, след което е преминала в Мраморно море. Според MarineTraffic крайната й цел е наистина Хърватия. Тя трябва да акостира в адриатическото пристанище Сплит на 30 ноември.