Българските социолози често се разминават в прогнозите си, особено преди избори. И все пак, на кого да вярваш? Само ден, след като "Алфа рисърч" огласи, че повече от половината българи одобрявали въвеждането на данък вредни храни, разпространено днес социологическо проучване на друга компания - TNS, твърди точно обратното.

Според национално представително изследване на TNS, 64% от пълнолетните българи не одобряват въвеждането на нов данък върху храни и напитки с определено съдържание на захар, сол и мазнини, а 80% от българите смятат, че потребителите трябва сами да избират кое е вредно и кое е полезно за тях.

Отговор на въпрос: Правителството предложи да се въведе данък за храни и напитки, съдържащи определено ниво захар, сол и мазнини, който ще доведе до покачване на цените на тези продукти. Вие лично одобрявате ли да се въведе такъв данък?

Едва 9% от пълнолетните българи смятат, че ползите от евентуалното въвеждане на такъв данък, ще са повече от вредите, и той ще допринесе за по-здравословни навици, показва проучването, при което са интервюирани 1009 души от цялата страна.

Eто още изводи:

82% са на мнение, че въвеждането на данък, оскъпяващ продукти, консумирани от мнозинството българи, е неприемливо при нивото на доходи в България. Според тях повишените цени ще стимулират хората да купуват по-евтини, а не обезателно по-здравословни продукти.

Над 60% от пълнолетните българи смятат също, че въвеждането на този данък може да има негативни ефекти върху поведението и на производителите, и на потребителите.

68% от респондентите се опасяват, че новият данък може да доведе до свиване на дейността на много компании и до загуба на работни места.

Аргументите „за“, от своя страна, не срещат подкрепа. Само една трета от хората смятат, че въвеждането на данък ще доведе до до положителна промяна в състава на храните, както и до по-здравословно поведение на потребителите.

65% от хората са на мнение, че данъкът не се въвежда от грижа за здравето на хората, а за събиране на повече пари за бюджета.

Едва 26% вярват, че парите, събрани от новия данък, ще се инвестират по предназначение. Толкова са и убедените, че въвеждането на данъка ще доведе до намаляване на заболяванията.

Всеки може да тълкува по различен начин противоречията между изследванията, въпреки че и двете са проведени през ноември.

Но както казва един известен депутат-икономист: Който поръчва музиката, той плаща.