Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" оповести специална декларация в подкрепа на депутата от ГЕРБ Методи Андреев във връзка с атаките срещу него от страна на прокуратурата.

Преди два дни Андреев (единствен от своята парламентарна група) се включи в организираната от инициативата „Правосъдие за всеки“ кръгла маса в Народното събрание за съдебната реформа. Той изрично подкрепи предложенията на Инициативата, които включват намаляване на мандата на главния прокурор и въвеждане на отчетност за позицията.

На следващия ден главният прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика срещу Андреев. В него се твърди, че депутатът е оказвал натиск върху бившия директор на Областната дирекция на полицията (ОДП) в Пловдив Пламен Узунов.

"За пореден път прокуратурата действа като инструмент за очерняне на неудобни политици и граждани. Припомняме, че дни след критика към прокуратурата от страна на правосъдния министър Христо Иванов бе започнато разследване в неговото министерство за за финансови злоупотреби за доставка наклиматици, от което не произлезе нищо. Случаите на сплашване и нерегламентиран контрол от страна на прокуратурата върху граждани, журналисти и политици трябва да спрат незабавно, а Народното събрание трябва да поеме отговорност за промяна в законовата рамка, стила и похватите на работа на тази толкова важна институция".

Това се казва в декларацията на "Правосъдие за всеки"

Самият Андреев коментира случая като "поредната мотика, която настъпва главният прокурор".