Няма данни г-н Петков да е бил някога терорист или да е имал връзки с каквито и да било терористични организации. Петко Петков не е бил осъждан до момента на атаката срещу него, нито е извършвал насилие срещу когото и да било. Намеците, че Петко Петков е представлявал терористична заплаха, са неприемливи.

Така четирима адвокати на осъдения доживот на първа инстанция Петко Петков от Лясковец коментират вчерашното изказване на вътрешния министър Румяна Бъчварова предз бТВ. 

В предаване в сутрешния блок на бТВ на 26.11.2015 г. министър Румяна Бъчварова заяви със степен на категоричност, че г-н Петко Петков от Лясковец е „заплашвал училище, деца и е стрелял по тях преди това”, също и че случаят касае „заплаха за живота на деца от един човек, който стреля срещу тях”.

Тези твърдения не отговарят на истината, съгласно установеното по съдебното производство, приключило на първа инстанция. Няма и извънсъдебни данни, когато и да било г-н Петков да е употребявал оръжията си срещу когото и да било, освен установеното за времето на атаката на МВР срещу дома му на 14.03.2014 г. Прокуратурата също не е повдигала обвинение срещу Петков за стрелба по деца, имайки предвид, че стрелбата срещу деца, а и срещу когото и да било, със сигурност би означавала основание за наказателно преследване, напомнят адвокатите по повод изказването на Бъчварова.

Защитниците, които в момента обжалват присъдата му пред Великотърновския апелативен съд, пишат, че "изявления като споделеното в ефир от министър Бъчварова, не допринасят за изясняването на случая, нито за тържеството на законността и справедливостта в едно демократично общество".

Призоваваме министър Бъчварова да се придържа стриктно към фактите по случая в публичните си изявления, пишат адвокатите Гичев, Пазарджиев, Костов, Стефанова.

Петков получи на 19 ноември доживотна присъда за убийството на баретата Емил Шарков и опит за убийство на 4-ма негови

Емил Шарков

колеги при акцията на СОБТ пред дома му на 14 март м.г.

Окръжният съд постанови и  8 г. лишаване от свобода за притежаване на незаконно оръжие, 390 000 лв. кръвнина за близките на Шарков,у 10 000 лв. на един от пострадалите спецполицаи и над 52 000 лв. разноски по делото и държавна такса.