Фиксираният в закона 8-часов работен ден може да стане по-къс, но само при положение, че това не се отрази на възнагражденията в страната. Това обяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в отговор на въпрос на депутата от Патриотичния фронт Слави Бинев. 

"България спазва редица международни договорености, които определят продължителността на работното време. Сега то е 8-часа, за някои е намалено - 6 или 7 часа, заради това, че има специфики в работата. Намаляването на тавана на максималното работно време може да се обсъди, само ако имаме гаранция, че това няма да повлияе на размера на доходите", коментира социалният министър.

По думите му антикризисните промени в трудовото законодателство създават достатъчно възможности за гъвкави форми на труд и много хора се възползват от тях. 

"Всички майки се ползват от платен годишен отпуск за отглеждане на дете до 3 г. След като се завърнат на работа, те могат да договарят с работодателите други условия на труд. Освен това има възможност и за надомна работа, допусната от Кодекса на труда. Самият аз го правя", призна министърът и даде пример с договори, които му се налага да разглежда.

Калфин уточни също така, че работодателят и работникът могат да подпишат договор за конкретен положен труд. Според социалния министър, ако законовите разпоредби се ползват от всички, трудовият процес може значително да бъде улеснен.