Поредният пленум на БСП ще се проведе днес. Това е второто заседание на Националния съвет на "Позитано" 20 след местните избори, на които резултатите на левицата бяха катастрофални. БСП не спечели кмет в нито един областен град.
Официално основната задача на пленума е да насрочи конгрес, който се очаква да е в средата на април. Лидерът на БСП Михаил Миков вече заяви, че днес подаване на оставки няма да има.

Едва ли обаче атмосферата на пленума ще бъде особено другарска. Преди няколко дни от БСП-"Красно село" публикуваха много остра декларация, относно състоянието на партията. В нея се казваше, че  коалиционната политика на БСП е объркана и непоследователна, че партията се самоизолира, че е организационно немощна и страхлива в отношенията си с улицата, че партийните структури са безидейни, инертни и неспособни да водят политическа битка  и т. н. Сред подписалите декларацията бяха Калоян Паргов, Юрий Асланов, Костадин Паскалев, Минчо Казанджиев, Петър Мутафчиев, Борислав Цеков и др.

Пред Клуб Z Асланов отказа да коментира какво очаква да се случи в партията след тази декларация и дали тя въобще ще провокира някакви вътрешнопартийни.  Но все пак многозначително напомни:"В събота има пленум".

Последният пленум на БСП бе преди две седмици и продължи почти цял ден. Тогава, въпреки че Миков не искаше подадената по-рано оставка на ръководството да бъде гласувана и обясни, че това е работа на конгреса, пленумът се наложи и гласуване все пак имаше. Само три гласа не достигнаха на противниците на настоящото ръководство да го свалят.

Последният пленум бе съпътстван от тежка дискусия и размяна на остри реплики. Депутатът Ангел Найденов заяви, че партията е в организационна криза, идейна безпътица, политическо безсилие и кадрови дефицит. Румен Овчаров пък упрекна Миков, че продължава да управлява "по станишевски", макар Сергей Станишев вече да не е лидер. Според него левият завой в партията се е изродил в ляво сектанство. Кирил Добрев пък директно заяви на Миков, че няма достатъчно възможности, за да ръководи БСП.

Най-вероятно и днешният пленум ще бъде изпъстрен с остри реплики, а атмосферата ще е напрегната. През последните месеци - и преди, и след вота - БСП провежда много често пленуми, но от тях поне засега положителен резултат няма. Напротив - партията се срива и според социолозите вече дори е с под 10% доверие.