Всички ученици ще имат индивидуални образователни номера, за да се проследява по-лесно дали не са напуснали преждевременно училище. Идеята за гимназиялния "факултетен" номер е заложена в плана на Министерството на образованието и науката (МОН) за нямаляване броя на преждевременно напусналите образователната система младежи. 

Целта на плана е всеки първокласник да получи образователен номер и по него да се следи дали е завършил средното си образование. Комбинацията от цифри трябва да дава информация за продължителни отсъствия на ученика, изключване от училище, преместване от едно школо в друго, и дали е излязъл окончателно от образователната система. 

Инициативата за индивидуалните номера е по директива на ЕС. МОН ще трябва да следи и за ранни бракове и преждевременното родителство. За целта ще се провеждат беседи с деца в рисковите групи.

МОН предвижда в плана и повече безплатни учебници както за началните ученици, така и за гимназистите. До 2020 година всички учебници за задължителна подготовка трябва да станат безплатни до ХII клас, сега безплатни пособия има само до VII клас. Децата в предучилищната възраст също ползват безплатни помагала. Ще бъдат отпуснати допълнителни 42,4 млн. лв.  от правителството за купуване на безплатните учебници.