Без да прилагате тест за интелигентност, от пръв поглед, има някои белези, по които може да разпознаете умния човек. Или поне да се посмеете на различните изследвания и понякога доста странните зависимости, които извеждат между интелигентността и други фактори. От "Индипендънт" са събрали различни изследвания, посветени на проучването на IQ. Ето някои характеристики на умния човек:

Ходи на уроци по музика

Според изследователите музиката помага на мозъка на детето да се развие по няколко начина:

- Проучване от 2011 г. откри, че резултатите от тест за вербална интелигентност при деца между 4 и 6 години се повишават само месец, след като те започнат да вземат уроци по музика.

- Изследване от 2004 г., осъществено от Глен Шеленберг, откри, че 6-годишните, които ходят 9 месеца на уроци по пиано или пеене, увеличават резултатите си на тестовете по интелигентност в сравнение с децата, които участват в театрални кръжоци.

- През 2013 г. друго изследване, отново ръководено от Шеленберг, стига до извода, че децата с високи постижения са тези, които най-често тръгват на уроци по музика. С други думи в реалния живот музикалните уроци могат само да увеличат когнитивни различия, които вече съществуват.

 Първороден син или дъщеря

Най-голямото дете обикновено е по-умно, но причината не е генетична, показва проучване.

Норвежки епидемиолози използват данни на военните, за да проучат реда на раждането, здравния статус и интелигентността на близо 250 хил. 18 и 19-годишни мъже, родени между 1967 и 1976 г. Резултатите показват, че средностатистическият първороден има IQ от 103, второто дете има 100, а третото - 99.

Коментарът на "Ню Йорк таймс": "Резултатите от това проучване, публикувано през юни 2007 г. показват, че най-големите деца имат малко по-голямо IQ - средно с три точки разлика спрямо IQ-то на второто дете в семейството. Разликата не е заради биологични фактори, а по-скоро заради психологически причини - начина, по който се отнасят родителите към първородното си дете". Първото дете в семейството обикновено има повече отговорности и придобива по-бързо социален опит.

По тези причини и първородните деца са по-успешни от следващите - макар и не много.

Слаб (в смисъл на недебел)

Учени събират IQ тестове за интелигентност на 2200 възрастни хора за период от пет години. Публикуват резултатите от изследването през 2006 г. Изведената закономерност тук е следната: Колкото по-голям е размерът на талията, толкова по-малки са когнитивните способности.

Друго изследване, публикувано през същата година открива, че 11-годишните, които имат по-ниски резултати на тестовете за вербални и невербални умения е по-вероятно да са пълни, когато станат на 40 години. Според авторите на проучването по-умните деца се стремят да получат по-добро образование, да си осигурят по-добра и високо платена работа, по-висок жизнен стандарт и в крайна сметка - полагат повече грижи за здравето си, от по-малко интелигентните си съученици.

По-скорошно изследване откри, че при децата в предучилищна възраст, по-ниското IQ е свързано с по-високо тегло. Според тези учени основното обяснение трябва да се търси в средата, в която растат децата, връзката е опосредствена от техния социоикономически статус.

Притежава котка

Изследване от 2014 г. сред 600 студенти открива, че онези, които се определят като "хора -кучета" са по-социални от тези, които се идентифицират като "хора-котки"- това според тест, който измерва личностните характеристики и интелигентността. Но има едно допълнение. Хората-котки получават много по-високи точки в частта, която измерва когнитивните способности.

Кърмен е

Изводите от изследване от 2007 г. са, че бебетата, които са били кърмени е по-вероятно да се превърнат в по-умни деца от онези, които са били на изкуствено хранене.

В две последователни проучвания учените разглеждат 3000 бебета от Великобритания и Нова Зеландия. Тези, които са били на кърма като бебета получават близо 7 точки повече на тестовете за интелигентност, но само ако притежават определена модификация на гена FADS2. (Тази генна модификация е представена по равно сред децата, които са били кърмени и които са били на изкуствено хранене.)

Обяснението на връзката между тази генна модификация, кърменето и интелигентността ще изисква по-нататъшно проучване, уточняват изследователите в своя доклад за откритията си.

Използва наркотици

Изследване от 2012 г. сред над 6000 британци, родени през 1958 г. открива връзка между по-високото IQ в детството и употребата на незаконни субстанции в зряла възраст.

"В нашето голямо проучване IQ на възраст 11 години е обвързано с по-голямата вероятност от употреба на незаконни субстанции 31 години по-късно", написаха учените, заети в проекта.

Според тях "за разлика от повечето изследвания, които обвързват IQ в детството със здравето в по-късна възраст, техните открития предполагат, че по-високо IQ в детството може да доведе до развиването на поведение, което е потенциално опасно за здравето- свръхконсумация на алкохол и наркотици- в зряла възраст".

Пише с лявата ръка

Обикновено писането с лявата ръка се свързва с по-висока склонност към криминални действия, макар че и до днес учените не могат да обяснят защо сред левичарите има повече престъпници.

Скорошни публикации обвързват левичарството с по-разкрепостено мислене, което ви позволява да раждате нови идеи.

Хората, които използват повече лявата си ръка, се справят по-добре, когато трябва например от два познати предмета да направят един нов. Те също се справят добре, когато трябва да сложат групи думи в колкото е възможно повече категории.

Висок

Изследване на учени от "Принстън" сред хиляди хора стига до извода, че по-високите индивиди са имали по-добри резултати на тестовете за интелигентност като деца и печелят повече пари като възрастни.

Според изследователите: "На 3-годишна възраст - преди училището да почне да оказва въздействие - и през детството, по-високите деца се справят много по-добре на когнитивни тестове".

Употребява алкохол регулярно

Психологът еволюционист Сатоши Каназава и неговите колеги откриват сред британците и американците, че зрелите хора, които са имали по-високи резултати на тестовете за интелигентност като деца или тийнейджъри, пият повече алкохол и го пият по-често от тези, които са имали по-посредствени постижения.

С либерални политически възгледи

Каназава провежда едно друго изследване, според което колкото по-наляво стоите в политическия спектър, толкова сте по-умен.

Тези от американците, които като деца са имали по-високи резултати на тестовете за интелигентност, като зрели хора се определят като политически либерали.

Научил се е да чете рано

През 2012 г. учените проучват почти 2000 двойки близнаци във Великобритания и откриват, че детето, което се е научило да чете по-рано, обикновено има по-високи резултати на тестовете за интелигентност.

Според авторите на проучването четенето от ранна детска възраст увеличава и вербалните, и невербалните умения.

Тревожи се много

Растящ брой изследвания стигат до извода, че тревожните индивиди може би са по-умни от тези, които се държат по по-различен начин.

В скорошно проучване учените са помолили 126 ученици да попълнят въпросник, в който да отбелязват колко често изпитват тревога. Те трябвало и да отбелязват колко често преживяват дълго дадена ситуация или мислят постоянно за различните страни на ситуацията, която ги тревожи. 

Резултатите показали, че хората, които са склонни да се тревожат и притесняват много имат по-високи резултати на тестовете за вербална иннтелигентност, докато хората, които били по-малко тревожни се представили по-добре при измерването на невербалната интелигентност.