40 души бяха ранени късно снощи на границата между Македония и Гърция. Сблъсъци са избухнали заради недопускането на мигрантите да продължат на север.

Македонската армия издигна вчера нова стена по границата си с Гърция, за да овладее потока от хора. Мигранти започнали да хвърлят камъни. Преди това те скандирали „Отворете! Отворете!“

Около 250 души са участвали в сблъсъка от общо 800, които не са допускани да влязат в Македония.

Тук сме вече от 10 дни с двамата ми сина“, казва пред Асошейтед прес Фатема от Иран. „Решихме да се върнем в Атина и ще видим какво ще правим нататък“.

Световните агенции предават, че македонските полицаи за кратко навлезли на гръцка територия и започнали да хвърлят шокови гранати по разбунтувалите се.

По данни на МВР в Скопие 18 полицаи са ранени, двама от тях са в болница. Около 20 мигранти са получили медицинска помощ заради рани по главите и проблеми с дишането, Асошейтед прес цитира хуманитарни работници.

Международната организация по миграция преброи 105 хиляди души, които са преминали от Гърция в Македония през този месец. За цялата година броят вече е 720 хиляди – повечето от хората са от Сирия, Ирак и Афганистан. Предпочитаният маршрут е от Гърция, през Македония към Германия и скандинавските страни.

Македония не е затворила официално границите си, а използва оградата, за да пренасочва трафика. Пунктовете обаче не допускат всеки – те са отворени само за бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан.

Това провокира серия от протести. Стотици мигранти от Мароко, Алжир и Пакистан щурмуваха оградата в четвъртък, а други си зашиха устите в знак на несъгласие.

Словения, Хърватия и Сърбия въведоха подобни ограничения, основани на произхода на мигрантите. Повечето от хората, на които им е отказан достъп, са от Иран, Пакистан и Мароко.