В първите месеци след въвеждане на пълната либерализация на енергийни пазар се очаква леко повишаване на цената на тока. Това каза министърът на енергетика Теменужка Петкова в предаването „Неделя 150” по БНР.

Според нея за това каква ще бъде цената на електрическата енергия след пълната либерализация на енергийния пазар, едва ли има някой, който може да се наеме с категорична прогноза.

"Това, което показва международната практика е, че след първите месеци след въвеждането на пълна либерализация на електроенергийния пазар се забелязва тенденция на леко повишаване на цената на електрическата енергия, след което обаче настъпва спад и цената пада на нива под тези преди либерализацията. Каква ще бъде цената ще определи единствено и само пазарът, който е най-обективният критерий", коментира министър Петкова.

148 лицензирани търговци на електроенергия вече се регистрираха да извършват дейност на енергийната борса. Тя ще заработи от 11 декември. До края на този месец пък енергийното министерство очаква междинен доклад на Световната банка за състоянието на енергийния пазар у нас. От анализите на банката ще зависи и какъв модел на компенсации ще бъде избран при отварянето на пазара. Вероятно и след либерализацията правителството ще продължава да отпуска енергийни помощи.

След пълната отваряне на пазара електроразпределителните дружества ще останат монополисти, тъй като са собственици на мрежата. 

Очаква се всички бизнес клиенти да могат да преминат към свободния пазар на електроенергия от началото на следващата година, а битовите – след месец май.