Goodbye to Gravity беше румънска металкор група от Букурещ...

Така изключително тъжно започва в английския вариант на „Уикипедия” статията за талантливата банда, която даде 4 жертви (от общо петимата си членове) при трагедията в клуб „Колектив” на 30 октомври. Общо при пожара смъртта си намериха 60 души, а случилото се стана повод за общонационални протести срещу корупцията в страната, довели до оставката на премиера Виктор Понта.

Двамата китаристи – Влад Теля и Михай Александру, загиват на място, когато огнените пламъци обхващат пълния с фенове клуб. Барабанистът Богдан Лавиниус умира на 8 ноември, докато го транспортират към болница в Цюрих. Басистът Алекс Паску и приятелката на вокала Андрей Галут – Мадалина, не преживяват изгарянията си 3 дни по-късно – на 11-и.

Жив е само талантливият Галут (31 г.), който е с тежки изгаряния от 45 %.

Това обаче е общоизвестно.

По-интересно е защо румънска банда, създадена през 2011 г., може да пълни най-популярните арени, докато у нас все още меломаните намират утеха в 3-4 формации, създадени минимум преди 20 години и нагоре. И да не пропуснем – да има договор с Universal Music-Румъния, които вече обявиха, че ще дарят приходите от новия албум Mantras of War за лечение на пострадалите от трагедията.

Именно на промоцията на новия (едва втори) албум Mantras of War клубът, в който се оказа, че са използвани планини от полиуретанова пяна, пламва... Участието е трябвало да е първа дата и от планирано национално турне.

Каква обаче е рецептата, за да те харесват младите? Освен, разбира се, качествените и скъпи видеоклипове.

1. Талантлив вокал, който освен да ръмжи в типичния кор стил, първо трябва да умее да пее - нещо масово забравяно в България. И го прави... Насладете му се.

2. Жесток композитор и аранжимент. Няма ли парчета, няма нищо... Това важи и за Майли, и за "Слеър" - стилът няма значение.

3. Мелодични китарни рифове. - без тях обикновено в рока нищо не става. Специална забележка за нашенски музиканти: добре е да са твои авторски рифове, а не пооткраднати.

4. Прекрасен звук на западно ниво... Само чуйте барабаните и баса в който си изберете от клиповете.

5. Беквокали. Няма музика без тях.

А това, че звездата на Андрей изгрява със спечелването на  Megastar - румънския вариант на "Мюзик айдъл", може само да ни подсказва, че не навсякъде подобни конкурси са безкраен генератор на неудачни, но със "звездно" самочувствие бъдещи кадри за пиано-баровете...

И понеже, когато стана трагедията, медиите най-много се впечатлиха от иронията в пилотния сингъл от новия им албум - The Day We Die, ето го и него. Всъщност става въпрос за прекрасно парче, но по-добре преценете сами...

Вижте броячката на гледанията отдолу... А тук може да видите и фейсбук страницата на групата, която внезапно "спира" на 30 октомври.

И пожелайте наум скорошно оздравяване на Андрей Галут.