Само след 10 години - през 2025 г., китайският град Шенжен ще бъде родното място за над 12 милиона души. В същото време населеното място, което е разположено точно срещу Хонконг, през 1950 е имало население от едва 3148 души и е било обикновено рибарско село.

През 1960 година на юг от Сахара е имало един единствен град с население над 1 милион души. Десет години по-късно броят им става 4, а през 2010 г. вече имаме цели 44 африкански мегаполиса.

В целият свят урбанизираните райони се разрастват и тенденцията е ясно забележима. След 35 години се очаква цели 70% от световното население да е концентрирано в големите градове.

Естествено темпото в различните части на света е различно, но къде ръстът е най-голям?

Отговорът е на тази карта на Световния икономически форум.

До голяма степен регионът определя прираста. В Европа и в момента 73 процента от хората живеят в урбанизирани региони, в Южна Америка това се отнася за 83% от населението, а в Северна Америка - за 82%. Това също не означава, че там градското население ще спре да се увеличава, но определено темпото ще е по-бавно.

Населението и на Лондон, и на Ню Йорк се увеличава с 9-10 души на час. Британската столица през тази година регистрира нов рекорд от 8,6 милиона жители.

Големият ръст на градското население ще дойде от Африка и Азия. На тези два континента все още в урбанизираните региони живее по-малко от половината от населението. В Индия и Китай - двете най-многолюдни държави в света, икономическото развитие води и до съществен прираст на градското население. В Делхи броят на хората се увеличава със 79 на час, а в Мумбай - с 51. Китайският мегаполис Шанхай нараства с по 53 души на час.

А в Африка прирастът на някои от големите градове е още по-висок. Населението на Киншаса се увеличава с 63 души на час, а на Лагос с цели 85, което е рекорд в световен мащаб.