Знаменитият руски режисьор Елдар Рязанов почина тази нощ на 88-годишна възраст, предаде ТАСС.

Тъжната вест съобщи пред агенцията внукът му Дмитрий Трояновски. Причина за кончината е сърдечна недостатъчност. През последните месеци режисьорът на няколко пъти постъпваше в болница. Състоянието му се влошаваше все повече.

Съдбата на Елдар Рязанов е пълна със случайности. Случаен е и фактът, че той е станал режисьор.

На млади години Рязанов мечтаел да бъде моряк. Поради забавяне на необходимите за подаване документи обаче той не успял да кандидатства за военноморското умилище.

Когато решил да стане режисьор, съдбата отново му скроила номер. Този път едва не го отстранили от приемните изпити заради "черна" биография. Баща му лежал в сталински лагер, а вторият му баща бил евреин. Все пак го приели да следва във ВГИК - Всесъюзния държавен институт за култура.

Случайност може да се нарече и дебютът на Рязанов в киното, който му носи зашеметяващ успех. Това е филмът "Карналавната нощ", заснет през 1956 г. Режисьорът бил едва ли не насила накаран да го снима от тогавашния директор на "Мосфилм" Иван Пириев. Освен звездата на Рязанов, в тази творба изгрява и Людмила Гурченко. А Игор Илински изиграва може би най-запомнящата се своя роля.

След малко Олег Басилашвили (вляво) ще бъде пребит от Никита Михалков в края на филма
"Гара за двама". Но той вече е спечелил завинаги сърцето на Людмила Гурченко.

Елдар Рязанов е режисьор на над 30 филма. Сред тях са шедьоври като "Хусарска балада", "Старци разбойници", "Гараж", "пази се от автомобил", "Служебен романс", "Забравена мелодия за флейта", "Скъпа Елена Сергеевна", "Жесток романс", "Гара за двама", "Невероятните приключения на италианци в Русия", "Ирония на съдбата, или честита бяна" и други.

Рязанов продължи да прави филми и след разпадането на СССР. От 2002 г. той бе президент на Руската акедемия за кинематографично изкуство "Ника" и преподаваше във висшите курсове за сценаристи и режисьори.