Прокуратурата поиска 4 години затвор за Христо Бисеров. Това стана ясно, след като делото срещу бившия зам.-шеф на парламента и депутат от ДПС започна днес. Бисеров е подсъдим по три члена от НК - за около 700 000 лв. в различни валути, които превел от швейцарска в македонска банка на доведения си син Ивайло Главинков.

Делото започна с пазарлъци как се изчислявани приходите и разходите на Христо Бисеров. 

След като делото два пъти направи фалстарт, днес Бисеров се яви в съда, но не коментира нищо. Пред съдебния състав той само каза, че разбира в какво го обвиняват, но не знае защо. Най-напред съпругата му Мария Бисерова, която бе призована от прокуратурата, отказа да свидетелства срещу него, тъй като по закон има право на това. Тя бе заличена като свидетел.

Изненадващо държавното обвинение каза, че същото право има и Главинков, тъй като е роднина на Бисеров де юре. Защитата пък настоя Главинков да бъде заличен като свидетел, но по друга причина - в началото и той беше част от същото разслеване, но после отпадна. Материалите срещу него са отделени в ново дело, което още е висящо. Така или иначе съдът прие, че и Главинков няма да свидетелства срещу пастрока си.

Остана да се обсъжда счетводна експертиза, в която според защитата има неточности. Например на 10 септември 2010 г. Мария Бисерова превела на мъжа си заем от 138 831 евро, с които той три дни по-късно е погасил ипотечен кредит. Това обаче е отразено като разход на бившия политик и така се получава отрицателен баланс - че той е харчил повече средства, отколкото е получавал. Например за цялата 2012 г. експертизата твърди, че Бисеров е похарчил 273 422 лв. повече от доходите си. Тъй като произходът на средствата не е уточнен, се приема, че те са облагаеми. Преди това като ищец срещу Бисеров бе вписано министерство на финансите, което претендира за 18 965 лв. данъци.

Делото продължава.