СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Днешният 23-и април е официалният Празник на бирата в Германия. 

Тази година пенливата напитка отбелязва и 498-мата си годишнина, макар да е била позната още от най-древни времена.
На 23 април 1516 г. баварският херцог Вилхелм IV издава първия декрет за “чистота на бирата”. Така със законов акт се определя, че напитката може да се произвежда само от вода, хмел и мая. Забранява се използването на всякакви химически и други примеси, които са били влагани до тази дата – дафинови листа, розмарин, анасон и др. Този закон важи и до днес и според Германското сдружение на земеделците той е най-старият в света в сферата на хранително-вкусовата промишленост.

Плакат известява за деня на бирата в Германия.

Трудно е да се определи кога човекът за пръв път е произвел бира, но със сигурност е било преди хилядолетия – когато започват да се отглеждат зърнени храни, твърдят историци. Според тях имало сведения, че бирата е била позната още в третото хилядолетие преди Христа в Месопотамия. Майсторлъкът да се прави бира постепенно се пренася към Ориента, Средиземноморието и достига до германските племена и римляните. До средата на XVII век бира се произвежда основно в Северна Германия, но пенливата напинка постепенно настъпва на юг и стига до Бавария. Производството е съсредоточено предимно в манастирите. С техническите възможности на XIX век ръчното производство отстъпва пред промишленото и се превръща в основен индустриален клон.

Откъде идва наименованието "бира"? По този въпрос и до днес спорят езиковеди. Има няколко обяснения. Едното е древногерманско име на ечемик или зърнени култури. Може и да е от латинското biber (питие, напитка) или от старолатинското bibere (пия). Знае се само, че французите и българите са приели biеrе и съответно “бира”, което е най-близко до немското – Bier.

Странното е, че шампиони по пиенето на бира вече не са германците. За 2013 г. консумацията е 99,1 литра на глава от населението, докато при австрийците количеството е 106,4 литра.

Във ФРГ има 1300 лицензирани бирени фабрики, където се произвеждат 5000 различни марки от пенливата напитка. В магазините половинлитровите бутилки варират от 69 до 89 евроцента. В заведенията цените са солени – от 3 евро и нагоре. Най-скъпо е на Бирения фест в Мюнхен – между 11 е 12 евро за халба от литър.