Прокуратурата е образувала досъдебно производство по т.нар. сканда. "Яневагейт" - изтеклите записи от разговорите между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова. В рамките на производството ще се проверява и съдържанието на разговора между Янева и Ченалова, както и изявленията на последната за това, че елегантно получавала указания по някои дела. Това съобщи днес главният прокурор Сотир Цацаров.

"Нека имаме предвид, че в материалите по досъдебното производство може да са налице и данни, които общо взето обясняват поведението на някои от участниците в този разговор", посочи днес Цацаров.

Той отрече да е давал указания как да се реши едно дело, в което бил намесен посланик, както твърдеше Ченалова.

Главният прокурор бе категоричен, че не се чувства застрашен от правосъдния министър Христо Иванов.

"Не съм толкова страхлив. Всеки отговоря за своите дела. Аз не се чувствам застрашен. Атаката е срещу много други неща, включително и мен. Но да си мисля, че е само срещу мен – не", заяви Цацаров.

Според него обаче всичко около записите е "действие по сценарий" и тези сценаристи били тук, в София.

"Този сценарий е задействан и ще продължи да действа докато траят всички процедури, свързани с измененията на Конституцията. Сценарият има политически отзвук, той цели да изкара на бял свят, да вдигне високо знаме, което да легитимира определена част от политическия спектър като истински, безупречни, непогрешими и носители на единствената правда", каза Цацаров.

После повтори, че този сценарий има една цел - обезвреждане на конституционните промени. Попитан кой стои зад това, главният прокурор заяви:

"Има политическа сила, която има пълен политически интерес този шум да продължи. Тази политическа сила се упражнява в продължение вече на две години върху българската прокуратура".

Запитан дали става дума за Радан Кънев, който вчера обяви главният прокурор за жертва и го призова да предприеме операция "Чисти ръце", Цацаров каза:

"Лидерът на тази политическа сила не е човек, който ще ме призове да си изчистя името, защото аз няма от какво да се срамувам. Нито лидерът на тази политическа сила е човекът, който мен ще ме определя за жертва. Бих го посъветвал да се концентрира върху себе си. За мен това е насочено преди всичко с оглед процеса на конституционните промени."

Цацаров каза още, че няма да се оттегли и не се смята за замесен в разговорите, а името му се споменава в разговор между две дами.

"Ако вашето име се спомене в едни професионални записи, в които казват, че журналист е получил хикс сума, за да извърши или неизвърши нещо, вие бихте ли се оттеглили", попита риторично Цацаров.

И допълни:

"Замесен си с действие, споменат си, посочен, когато фигурираш в нечий диалог. Това може да се получи на битово или институционално ниво на всеки един от нас и вас. Аз съм замесван ежедневно в сума разговори. Не се чувствам замесен, а като човек, чието име съвсем съзнателно е положено в целия този сценарий".

Той отново повтори, че не е имал среща с премиера Бойко Борисов на тема "Янева" и че министър-председателят няма никакво отношение към повдигането или неповдигането на обвинение на бившата шефка на СГС.

По отношение на споменаването на името "Делян" в записите и обяснението на Ченалова пред медиите, че става дума за Пеевски, главният прокурор заяви следното:

"Независимо дали е Добрев или Пеевски, по никакъв начин не е провеждал някакъв разговор в резултат, на който е било въздействано една от двете дами да не бъде обвиняема. Такъв досег аз лично съм нямал. Всеки отговаря сам за себе си."

Председателят на Върховния адмистративен съд (ВАС) Лозан Панов за пореден път изрази разочарованието си от отказа на президента Росен Плевнелиев да сформира независима комисия, която да разследва записите от "Яневагейт". Той цитира решение на Конституцинния съд от 1995 г., което казва, че  "няма пречка президентът да упражнява и извънконституционна намеса ако конкретната намеса може да е от обществено политическо значение".

"Петното е върху цялата съдебна система. Съдия Ченалова и съдия Янева в момента олицетворяват магистратите в Бълагрия. Това не е честно", каза Панов.

На заседанието на ВСС правосъдният минисътр Христо Ивванов напомни, че многократно е приизовавал да се разследват по задълбочено процесите в СГС. Той на няколко пъти повотри, че съмненията е трябвало да се изчистят до край, за да не сме в сегашната ситуация.

Иванов обаче не се съгласи, че дискусията по "Яневагейт" се завъртя в обществото, за да подпомогне промените в Конституцията. Според него тази дискусия по-скоро пречи на промените. Иванов напомни още, че Ченалова е била отстранена именно по негово предложнение за дисциплинарно производство. Той каза, че разговорите кой какъв е изместват фокуса от това какво се казва в записите.

Иванов напомни, че такива записи не се намират на пейка в парка, но това защо са пуснати, от кого и в кой момент е друга тема.