Гръцкият премиер Алексис Ципрас и турският му колега Ахмет Давутоглу влязоха в словесни схватки в туитър. Двамата си размениха реплики през социалната мрежа. 

Ципрас използва туитър, за да отправи не много дипломатични критики към Давутоглу, съобщава АФП.

В серия от четири кратки съобщения Ципрас пише, че за щастие гръцките пилоти не са толкова „нервни“, колкото са турските спрямо руснаците". "Това, което се случва в Егейско море е възмутително и невероятно." "Харчим милиарди за оръжия. Вие - за да нарушавате нашето въздушно пространство. Ние, за да ви спираме."

Изявленията са по повод на това, че турски самолети нарушават въздушното пространство на Гърция над Егейско море.

В последния си туит гръцкият премиер настоява двете държави да се съсредоточат над спасяването на бежанци, а не върху оръжия.

„Ние имаме най-модерните оръжейни системи във въздуха, а на земята дори не можем да заловим трафиканти, които давят невинни хора“, написа Ципрас.

Според гръцката агенция Ana, коментарите били резюме на изказване, което Ципрас се готвел да произнесе по време на извънредната среща на върха ЕС - Турция, която беше посветена на бежанците. Впоследствие кореспонденцията беше изтрита от акаунта на Ципрас на английски, но в акаунта на гръцки на премиера  @atsipras. думите останаха.

Давутоглу отговори единствено на първото съобщение.

„Коментарите на Ципрас за пилотите изглеждат напълно несъответстващи на духа на днешния ден. Алексис, нека се съсредоточим върху положителния дневен ред“, поиска турският премиер.

Историческите врагове Турция и Гърция станаха членове на НАТО през 1952 г. Отношенията между тях доста се подобриха през последните години. И двете държави обаче периодично се оплакват от нарушения на въздушното си пространство от съседната страна.