"Властта, пациентите и лекарите винаги ще са заедно в реформите - едните ще налагат правилата, а другите ще ги спазват."

Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на пресконференция на тема "Власт, лекари и пациенти - заедно в реформата", предаде агенция "Фокус".

"По-важно е как заедно да подкрепят предвидените промени. Предвижда се подписването на меморандум за национален здравен договор, което изисква публично деклариране на съгласие. За съжаление, такова съгласие по важните проблеми на реформата в здравеопазване няма до този момент. Няма съгласие по проблемите на реформата, заложени в документите, представени в Министерство на здравеопазването, а не по презентациите. Това се видя ясно по време на проведената обществена дискусия, в която се включиха представители на основните пациентски организации", заяви Манолова.

По думите ѝ това е станало ясно и по време на приемането на бюджета за Националната зравно-осигурителна каса (НЗОК).

ЗА БЮДЖЕТА НА КАСАТА ВИЖТЕ ТУК

"Ако министърът и неговите заместници се бяха включили в някои от тези форуми, щяха да се уверят в това. Надявам се, че днес все пак ще бъде постигната поставената цел, а именно да бъде постигнато съгласие. Такова трябва да бъде постигнато наистина по важните проблеми на болничната и доболничната помощ , а не просто по лекарствената политика", подчерта Манолова.

Тя уточни, че стойността на един такъв меморандум ще бъде значима, само ако чуе и гласа на другите, дори те да не са съгласни с всичко.

"От името на пациентските и професионалните организации, които не участват във форума, ще кажа по кои въпроси няма съгласие. Българите плащат от джоба си над 50 % от цената на медицинската помощ. Във всички европейски държави този дял е 20 %.

Парите нямат значение обаче, ако здравеопазването не е организирано добре. Недоволството на пациентите и лекарите от регулативните стандарти е хронично. Направления няма и това е тема за ежедневно оплакване. Всеки я е чувал и ще продължи да я чува", подчерта Манолова.

ВИЖТЕ КОМЕНТАРА НА КЛУБ Z ПО ВЪПРОСА

Според омбудсмана предложените промени за 2016 г. от Министерство на здравеопазването не се посрещат еднакво добре от всички.

"Според предвидените промени шефовете на регионалните каси сами ще решават от коя болница кои медицински дейности да закупят", обърна внимание Манолова.