Нов термин за плащането на медицинските дейности се появи в речника на здравния министър Петър Москов днес по време на конференцията  "Власт, лекари и пациенти - заедно в реформата". Вместо за цени на клинични пътеки, той заговори за усреднени стойности при покриването на разходите на болниците.

"Независимо дали имаш голяма и работеща болница или малка клиника, получваш една и съща цена на клиничната пътека. В момента "Св. Анна" във Варна потъва заради това. В същото време други залагат на високодоходна и нискоразходна патология и печелят от това", разказа министърът.

В момента здравното министерство разработва специален коефициент, чрез който болниците ще получават усреднено заплащане, което няма да ги ощетява. Той ще се изчислява в зависимост от броя на преминалите пациенти по различни диагнози и няма да е обвързан пряко с цената на конкретна клинична пътека. На негова база ще се правят и прогнозите за месечните и годишните бюджети на лечебните заведения.

"Няма да има значение дали клиничната пътека е 300 или 1000 лв., защото бюджетът на болницатга ще се определя по среднопретеглената стойност. Така никой няма да гледа на пациента като на клинична пътека, а като на човек с определено заболяване", разясни зам.-министър Бойко Пенков.

По този начин здравното ведомство ще се опита да ограничи порочната практика болните да се приемат по клинични пътеки, които са по-добре платени.

ВИЖТЕ ИЗКАЗВАНЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ ЗА ДАНЪК "ВРЕДНИ ХРАНИ"

Няма да има компромиси и при орязването на болнични легла в Националната здравна карта, стана ясно днес. Статистиката отчита, че в страната има над 48 000 легла, а реалните нужди са от около 35 000.

"Това е като да имаш нужда от малък хладилник, а да си си купил 4 фризера и да им плащаш тока и поддръжката", коментира Москов.

По думите му всичко над конкретните нужди на пациента обслужва нечии бизнес интереси.