След твърде продължителни, но не и конструктивни дебати, мнозинството в парламента прие на второ четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса за следващата 2016 година. Критиките на опозицията не доведоха до особени корекции и законопроектът запази едни от най-спорните си текстове - същите, заради които лекарското съсловие обяви, че ще се вдигне на протест.

Догодина здравната каса няма да сключва договори с нови болници и няма да финансира нови дейности, решиха депутатите. Правилото беше в сила и тази година, но по предложение на ГЕРБ, ще продължи да действа и през следващата.

"Лечебните заведения, които след 31-ви декември 2015 г. са получили за първи път разрешение за дейност, както и лечебните заведения, в чието разрешение за дейност са включени нови дейности след 31-ви декември 2015 г., не могат да сключват през 2016 г. договори или допълнителни споразумения с НЗОК за съответните дейности", гласи новото-старо правило в здравеопазването. 

Опозицията не беше съгласна, защото забраната "удря" вече направени инвестиции в сектора, но за управляващите това е първата стъпка към бъдещото ограничаване на безразборното роене на лечебни заведения в страната.

Ан блок бяха гласувани и всичките 27 поправки в Закона за здравното осигуряване, включени в преходните и заключителни разпоредби на проектобюджета на касата. Според тях Националният рамков договор ще влиза в сила от 1 април 2016 г. и ще трябва да е съобразен с гласуваните средства в публичния фонд.

Догодина ведомството ще разполага със 129 млн. лв. повече плюс оперативен резерв от 316 млн. лв., които ще бъдат похарчени за медицински услуги. Здравната вноска остава 8% от осигурителния доход, но Националната агенция по приходите отчита по-добра събираемост на осигуровките, затова и в бюджета не е планиран дефицит. Салдото е балансирано, а от предвидените 3,204 млрд. лв. приходи и трансфери около 2,81 млрд. лв. са здравноосигуритени плащания. От тях по традиция най-много средства са предвидени за болнична помощ и за лекарства - съответно 1,34 млрд. лв. и 751 млн. лева.

Очаквайте подробности.