Осигурителният доход на земеделските производители догодина няма да се увеличава, решиха народните представители по време на второто четене на проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2016-а. Под натиска на опозицията мнозинството редактира предложението вноските да се дължат върху 330 лв. и запази сегашният размер на осигурителния доход от 300 лева.

Според депутатите от левицата увеличението е равносилно на престъпление, защото въпросната сума вече беше вдигната с цели 40 лв. в началото на тази година, а управляващите обещаха тя да нараства плавно през годините. Депутатът от БСП Корнелия Нинова пък лично се застъпи за тютюнопоизводителите, които по думите й не заслужават вдигане на осигуровките.

"Производството на цигари осигурява в бюджета около 1,3 млрд. лв. годишно от акцизи и ДДС, които се преразпределят за социални плащания и попълват дефицита в НОИ. Защо режете клона, на който седите, и искате да се лишите от единствения си сериозен приходоизточник?", обърна се към управляващите Нинова. 

В крайна сметка мнозинството се съгласи, че по-високите осигуровки ще натоварят земеделските производители и могат да ги потопят в сивия сектор, затова приеха предложението на опозицията. 

По отношение на обезщетенията обаче левицата нямаше същия успех. В резултат държавната помощ за отглеждане на дете през втората година след раждането остава 340 лв., а изчисляването на конкретната сума ще се прави за период от 24, а не 18 месеца, както е сега.

"Взимате 8 млн. лв. от майките с по-високите осигуровки от вдигането на минималната работна заплата, но им давате същото обезщетение като през 2014 г.", лобира в полза на по-високата държавна помощ Корнелия Нинова, но не успя да убеди колегите си от опозицията.

Въпреки доводите, че подобни мерки не стимулират раждаемостта и правят лоша услуга на демографските показатели, управляващите не се съгласиха да увеличат социалните плащания. 

Депутатите отказаха да вдигнат рязко и обезщетението за безработица. Сумата все пак ще се увеличи, но не двойно, както искаше левицата, а съвсем плавно - от 7 на 7,20 лева. Отхвърлено беше и предложението да нарастне осигурителната вноска за сметка на работещите, защото според управляващите това ще натовари коректните платци.

"Ще се получи парадокс. Всеки човек, който от необходимите 15 месеца стаж за получаване на държавна помощ, е работил 9 месеца на половин работен ден, ще получава приблизително същата сума като този, който е работил всичките 15 месеца на пълен работен ден. Това не е солидарност", мотивира отказа си Радан Кънев от Реформаторския блок.

Подкрепи го и Менда Стоянова от ГЕРБ, като даде пример с онези, които напускат работа по собствено желание, записват се в бюрата по труда и работят цяла година на черно докато получават социални помощи за безработица. По същия начин право на обезщетения имат и хората без осигурителен принос, но получават същите 7-8 лв. дневно, които се полагат и на хората, внасяли с години в системата.

"Не сме съгласни социални проблеми да се решават с вдигане на осигуровки", категоричен беше Кънев преди мнозинството да отхвърли всички предложения на опозицията.

Непроменени остават също минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се (420 лв.) и максималният осигурителен доход за страната (2600 лв.). От 1 януари догодина минималната пенсия ще бъде 157,44 лв., а от първи юли ще се вдигне до 161,38 лева.

Обсъжданията на второ четене в пленарната зала продължават.

Очаквайте подробности.