Руските военни, нахлули в Крим още преди референдума за присъединяване, били обучени от германския концерн "Райнметал" (Rheinmetall), пише американският сайт "Дейли бийст" (The Daily Beast), специализиран по военните въпроси.

Немците продължили с обучението на руснаците в самия разгар на кримската криза, твърди журналистът Джош Рогин.

При влизането си в Крим през февруари руските военни изненадаха западните експерти със своите подготовка и оборудване. Рогин успял да разбере причината за това след разговори с анонимни сътрудници на американското разузнаване и Сената. Той установил, че солдатите били подготвениот "Райнметал".

Концернът има договор с Русия за военно сътрудничество и това не е тайна за никого. През 2011 г. германската фирма подписала договор на стойност 100 милиона евро с руското министерство на отбраната. Съгласно документа "Райнметал" се задължава да построи към 2014 г. център за бойна подготовка на сухопътните войски в град Мулино край Нижний Новгород, гласи доклад на Научно-изследователскатаслежба на американския Конгрес. Центърът трябвало да бъде оборудван с най-съвременната възможна техника. Там трябвало да се обучават по 30 000 руски военни годишно. И макар че официално било съобщено за спиране на проекта, във Вашингтон са сигурни, че от "Райнметал" обучавали солдати тайно дори от американското разузнаване.

"Фактът, че германски компании са обучавали и осигурявали поддръжката на руската армия в периода на агресията срещу Украйна, е достоен за съжаление", заявява пред "Дейли бийст" високопоставен съветник от Сената.

Най-интересното е, че компанията "Райнметал" защитавала проекта дори след руското нахлуване в Крим. Това продължавало чак до края на март, когато правителството в Берлин спряло изпълнението от немска страна.

Американците също били изненадани от модернизирането на руската армия - Файона Хил - сътрудничка на вашингтонския институт "Брукингс", заявила пред Джош Рогин, че САЩ трябвало да отделят повече внимание на този факт.

Западните военни министерства единодушно признават, че през последните години руската армия претърпяла изменения от революционен характер. Според експертите в момента нейното ниво на подготовка и оборудване е сравнимо с това през 2008 г. Тогава силите на Москва нахлуха в Грузия и отцепиха от нея Абхазия и Южна Осетия. Двете автономни републики бяха провъзгласени от Русия за самостоятелни държави. Те обаче са признати само от шепа страни, прдимно съюзници на Русия в Латинска Америка

Западните специалисти забелязват и промяна във военната доктрина на Кремъл, допълва "Дейли бийст". Днес Москва залага на отлично подготвени специални части за бързо реагиране, а също така и на воденето на информационна кибервойна.

Проблемът със западната помощ за руската армия може да се окаже още по-голям, тъй като най-вероятна с нея не сътрудничи единствено Германия. Журналистът Джош Рогин твърди, че някои от събеседниците му споменавали за невниманието на някои страни от НАТО. Те се юрнали да подписват изгодни военни договори с Русия веднага, след като американският президент Барак Обама обяви "рестарт" на отношенията между Вашингтон и Москва. Като пример "Дейли бийст" изтъква споразуменията за доставка на френски бойни кораби "Мистрал" и за производството по италиански лиценс на коли ИВЕКО.