Министър-председателят Бойко Борисов нарече „банда некадърници” служителите от летище София и полицията, които няколко часа държаха на нокти държавата и се объркаха в съобщенията си за открита истинска бомба в изоставен микробус, пише сайтът на "24 часа".

Бесен съм от безотговорните действия на всички, които предизвикаха паниката на летище София около измислената бомба, коментира премиерът.

Както и Клуб Z писа, служителка от отдел "Връзки с обществеността на аерогарата предизвика паника, като съобщи:

"Действително има бус, в който е открито взривно устройство на Терминал 1 на Летище „София”.

После нейната шефка Любка Пелева я поправи:

Действително има бус, за който има съмнение, че съдържа взривно устройство на Терминал 1 на летище София. До момента е това. Службите още не са приключили всички свои действия."

Накрая МВР опроверга, че бомба изобщо няма.

Борисов продължава изказването си пред медията още по-остро, намесвайки сред "бандата некадърници" и служебните кучета на "Гранична полиция":

Да отменяш полети, да говориш глупости по медии, да вдигаш на крак държавата, е не просто грешка, а безотговорност и виновните трябва да понесат отговорност за това.

Някое улично куче е вдигнало крак край микробуса и полицейското куче "хванало следата".

Справка в НК показа, че затвор до 5 г. и глоба заплашват според българския Наказателен кодекс създаването чрез фалшив сигнал на паника:

Чл. 326. Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години.
(2) (Нова - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Ако от деянието по ал. 1 са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от петстотин до две хиляди лева.

Както днес Клуб Z съобщи, Белгия силно завиши наказанието за фалшива терористична заплаха - то вече е до 2 г. затвор и до 1800 евро глоба.

: