Сигнал за бомба прекъсна делото "Червей". Всички напуснаха съдебната зала.

"Атанас Атанасов гледа на властта като Бай Ганьо на солунската митница, а Веселин Вучков се поддаде на натиск от три страни."

Това каза преди това, след като го изслушаха като свидетел по делото "Червей", Цветлин Йовчев - вътрешен министър (2013-2014) от кабинета на Пламен Орешарски. Той на няколко пъти уточни, че кръгът, който е започнал да говори за тайната разработка, преследва собствени, корпоративни и олигархични интереси, а не на партията си.

В съдебната зала Йовчев надълго и нашироко обясни, че се е задействал по два устни доклада - от директор на дирекция във Варна и от служител на ДАТО. Те гласели, че може би има нерегламентиран достъп до системата "Централен полицейски регистър" (ЦПР) на МВР. Той препратил сигналите към бившия шеф на "Вътрешна сигурност" Тодор Костадинов, който е и основният подсъдим заедно с Владимира Янева, разписала СРС-тата. Също така Йовчев не помни след операцията, която ДАНС провела "да залага капани" на евентуален недобросъвестен служител, дали има удостоверени резултати черно на бяло. Той обаче обясни на прокуратурата, че такава операция се налага по този начин, за да не може евентуално недобросъвестният крадец на данни да разбере. Йовчев пак повтори, че става дума за сигнали - първо, че се предоставя информация на търговски банки, и, второ, че се манипулират данни в ЦПР. Цялата акция заобиколила тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, тъй като служба "Вътрешна сигурност" е пряко подчинена на министъра.

"Ако "Червей" е мегадело, това е пародийна държава", обобщи бившият министър.

Преди Йовчев свидетелства самият Лазаров, който каза, че е жертва на груба политическа интрига. Той заяви и пред съда, и пред журналистите, че името му само е било намесено по политически причини, за да бъде сменен, а няма нищо общо с "Червей".

"Трима души клатят държавата", заяви Лазаров. "Те са от една партия с щаб в Драгалевци."

После той конкретно уточни, че има предвид ДСБ, а тримата "клатещи" са Радан Кънев, Атанас Атанасов и правосъдният министър Христо Иванов.