"Много е важно в такава ситуация да не допускаме създаване на паника, както се случи вчера, да не допускаме изтичане на информация към потенциалните извършители на терористичния акт."

Това коментира пред журналисти в Министерски съвет днес вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде Фокус. Думите й бяха по повод психозата, настъпила заради вчерашното съобщение, че в бус на паркинг пред Терминал 1 на летище София е открита бомба. Бусът бе обезвреден и се оказа, че експлозив няма.

КАК БЕ ВДИГНАТА ФАЛШИВАТА ТРЕВОГА

КАК РЕАГИРА ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ

„Тук по-скоро се получи разминаване във виждането за това как да се отрази събитието. Поех ангажимента да уточним правилата, по които се работи при терористична заплаха. Имаме план за действие, който вчера ми беше докладван в последния си вариант. Сега ще се окаже, че е предпоследният, защото искам да се конкретизира още повече, специално в частта за медиите”, заяви Бъчварова.

Според нея трябва да се работи с медиите, като се направи разяснение коя е отговорната институция, която предоставя информация.

„Ние не съобщаваме за съмнения. В Брюксел имаше много добра организация и сътрудничество на медиите към тези, които провеждат операциите и не беше дадена възможност да изтече такава информация. Логиката на информиране е съвсем различна от логиката при други случаи. Разписваме тези правила, базираме се на чуждия опит”, каза още Румяна Бъчварова.