Прелюбопитна светлина как е работила секретната регистратура в най-важния окръжен съд в страната - Софийския градски, даде днес шефът й Валери Данов. Излишно е да напомняме, че СГС е съдът, който гледа най-много знакови дела срещу топ бандити и политици, казуси с материален интерес за милиарди, а секретната регистратура е тази, която води на отчет позволените СРС.

Данов е свидетел по делото "Червей" срещу бившата председателка на СГС Владимира Янева и Тодор Костадинов и бе призован да се изясни механизмът на подписаните от Янева 4 поредни разрешения, след които ДАНС се е прикачила към Автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" (ЦПР) на МВР.

Първо се оказа, че "деловодителките нещо не са забелязали" и не различавали понятията "ново искане" и "продължение" -  факт, който може да изкара виновни или напълно да оправдае Янева и Костадинов. Защото защитата и на двамата твърди, че става въпрос за едно СРС, продължено веднъж, и второ СРС, продължено веднъж. Така не би се нарушил законовият максимум от 180 дни (иначе сумирани, 4-те разрешения са за общо 300 дни, б.р.).

Затова Данов бе разпитван надълго и широко за последната графа в регистъра, който води неговата служба. В нея изрично се вписва, ако разрешението е за продължаване на старо СРС. След наличие на две СРС-та от 12. 09. и 12.11 2013 г. (второто е продължение на първото) се оказа, че на дата 28 януари 2014 г. е поискано 3-то позволение за подслушване. Въпросната графа обаче е празна, т.е. - отразено е, все едно че започва ново СРС. Четвъртото - от 25 март 2014 г. вече пише, че е продължение от "28...".

"Ами то листът на регистъра не влиза точно в А4", оправда се Данов, че не се разбира дали това е продължение на предходното от 28 януари.

Той опита да обясни и нещо, че провели реорганизация, защото веднъж ги карали да направят статистика за ВСС, а при така водените дописани, удължени и разни други графи въобще нямало никаква представа срещу колко лица например са СРС-тата, издадени за година. От обясненията му не стана ясно след реорганизацията какво се е подобрило...

Затова пък някои заявители идвали по каналния ред първо в секретната регистратура, но други слизали направо с положен подпис "отгоре" - от Янева. Постфактум оформяли останалите нужни реквизити, за да се заведе искането в регистъра. Контролът, да не стане измама, Данов осъществявал по следния начин - първо познавал явно на око подписа на шефката (или упълномощен от нея заместник), и второ - звъняла сама секретарката на Янева, да сигнализира, че "идват едни хора" с разписано СРС.

Още по-смешно стана, когато на въпрос на адвокатите колко регистъра горе-долу се изпълват годишно, той отговори, че за разрешените обичайно не стигат по 3 тетрадки с 200 листа. Виж, папката, в която се отразяват отказите, си е една и съща, само на първи януари в нея се вписва новата година и продължават да завеждат новите неосъществени СРС. Да не се хаби материал...

Той дълго се чуди, че по казуса "Червей" в графата, в която се вписва обектът, срещу който ще бъде прилагано СРС, пише "Автоматизирана информационна система ЦПР". Графата за номер на телефон на обекта е празна.

Секретният деловодител обясни, че служителките преписват мот-а-мо какво пише в съответните графи на искането, както е постъпило. Което за пръв път обедини прокуратурата и защитата.

- Добре де, ако пише, че обектът на подслушане ще е "Лунна станция", ще бъде ли отразено по този начин - попита прокурор Даниела Димитрова.

- При издаване на разрешение, така ще бъде вписано - отговори тихо Данов.

- А ако откаже - попита го със смях адвокатът на Янева Трайчо Трайков.

- Прави ли се някаква преценка на разумността и логиката в искането - преформулира въпроса другият защитник Людмил Рангелов.

- Не.

Веселбата в съдебната зала продължи и на въпросите, ако примерно заявителят - полиция, прокуратура, ДАНС и т.н. иска позволение да приложи 5 оперативни способа по еди кои си членове от НК, а съдията разреши 3, какво ще правим. Данов отговори, че такава практика на частичен отказ не е имало - винаги е или пълно "да", или съдът е отхвърлял искането.

"Добре де, ама ако все пак се случи, в коя графа ще го впишете", попита със смях адвокат Трайков, разглеждайки, че регистърът в тетрадки няма такава опция.

На въпрос няма ли електронен регистър, Данов отговори, че през 2014 г. такъв не е съществувал. 

"Сега сме започнали да въвеждаме информацията в една електронна таблица", похвали се той, най-вероятно имайки предвид някаква екселска таблица - плод на научно-техническия прогрес.

Запитан дали изобщо някога са ги проверявали от съществуващото специално за тази цел Национално бюро за контрол на СРС, Данов се затрудни и започна да си спомня, че лично е бил на инструктаж с Бойко Рашков някъде през 2013 г. На което адвокат Трайчо Трайков приятелски му подсказа, че бюрото на Рашков е създадено през януари 2014 г. и да не казва по-стари дати, "да не стане беля".