Още когато Катар спечели домакинството на световното по футбол през 2022 г., скептиците бяха може би повече от подръжниците на успешната кандидатура. Да не говорим, че скоро след вота ВВС почти уличи ФИФА в корупция. Отново с разследващата журналистика на програмата "Панорама", която хвана в капан преди години Иван Славков.

Това отмина, футболните велможи си затвориха очите. Останаха съмненията доколко несметните пари и шикозните планове са приложими, що се отнася до футбола и средностатистическия запалянко, събрал пари да отиде да гледа това чудо на бъдещето - "Мондиал 2022" в Катар.

"Бизнес инсайдър" изброи 14 причини защо световното в емирството в Близкия Изток ще бъде бедствие:

1. Международната конфедерация на свободните профсъюзи изчислява, че до 2022 г. в Катар ще загинат около 4000 работници по стадиони и инфраструктурни проекти. Според същата организация до момента са починали 1200 наемници от Непал и Индия. Неотдавна ФИФА и местният организационен комитет отрекоха обвиненията.

2. Корупционните скандали не спират. Неотдавна стана ясно, че 10-годишната дъшеря на бившия шеф на изпълнителния комитет на ФИФА Рикардо Тейшейра е получила 3,4 милиона долара. Тейшейра бе един от босовете, гласували за Катар. И сред главните герои във филма на ВВС. Твърди се, че преводът е направен от бившия президент на "Барселона" Сандро Росей - под прикритието на спонсорския договор между каталунците и "Фондация Катар".

3. ФБР разследва и втори случай на корупция. През 2011 г. етичната комисия на ФИФА забрани Джак Уорнър, друг голям футболен бос, доживот да заема ръководни длъжности, свързани с най-популярния спорт, след като бе уличен във видеозапис как приема подкуп. Сега ФБР е по петите на Уорнър за едни 2 милиона долара, платени на семейството му от китарска фирма. Излишно е да се споменава за кой е отишъл гласа на американеца. 

4. Работниците по инфрастуктурата за мондиала в Катар били "модерни роби". Това е към точка 1. Отново става въпрос най-вече за непалци и индийци. Твърди се, че правата им не се спазват. Работели в неописуеми жеги, без вода и храна, живеели в много лоши условия. Местните власти конфискували паспортите им, за да не могат да напускат страната. Само от юни до август миналата година, загиналите непалци в Катар са 44-ма, твърди в. "Гардиън".

5. Темпуратурите през лятото достигат 50 градуса по Целзий, така че почти сигурно ще се играе зимата. ФИФА ще гласува казуса вероятно догодина.

6. Световното ще глътне 200 милиарда долара. В това число са инфраструктурата и стадионите. Което би означавало четири пъти над цената на зимната олимпиада в Сочи, считана за неприлично скъпа. Световното в Бразилия - отдавна вече критикувано и обричано, ще коства 14 милиарда. В Южна Африка пък се бръкнаха с $3,5 млрд.

7. Хомосексуализмът в Катар е незаконен. Тук дори президентът на ФИФА Сеп Блатер направи забележка на емирството. В същото време страната е по-либерална в други отношения от повечето страни в Близкия Изток.

8. Все още няма готови стадиони. Всеки един ще бъде издигнат от пепелта, което събужда съмнения дали катарците ще бъдат готови. И е изключително скъпо удоволствие.

9. Не само че стадионите не съществуват още, а и цели... градове. Дори не говирим още за арени, пътища, летища, хотели...

10. Обещаните стадиони с климатици са невъзможни технически, че и безкрайно скъпи. Това фигурираше като залъгалка в платформата преди да бъде спечелена кандидатурата. По-късно в емирството спряха да говорят, че ще правят арени с такава екстра. Тогава почна да се говори и за световно през зимните месеци.

11. А зимно световно тотално ще обърка плановете на европейските футболни сили както за вътрешните им първенства, така и за евротурнирите. Ще се наложи прекрояване, което да стартира години по-рано.

12. ФИФА трябва да предоговори солидни контракти за тв права. Според в. "Телеграф" централата вече води тайни преговори с телевизионни гиганти от цял свят как всички да са доволни. 

13. Горното води към американския пазар. Световно е единственото събитие в "сокъра", както янките наричат футбола, в което средностатистическият спортен фен в САЩ сяда на гледа. Но се очертава това да не се случи, ако мондиалът е през януари. Тогава са плейофите в шампионата по американски футбол и цялата нация пощурява по тях. Медийният гигант "Фокс" вече плати 425 милиона долара за излъчване на световните първенства в Русия (2018 г.) и в Катар. Според клауза в договора обаче "сокарът" не бива да се "бие" американския футбол.

14. Няма да има бира по стадионите. Това слага капак на всичко. Само на определени хотели и ресторанти в Доха се сервира алкохол. Поне така стоят нещата към момента. Футбол без бира не е футбол.