Прокуратурата потвърди за ареста на зам.кмета на Плевен по финансите Алексей Зелов. Той е задържан от служители на ДАНС в момент на получаване на подкуп от 4 хиляди лева и ще остане в ареста за 72 часа. 

Алексей Зелов вече е привлечен като обвиняем за това, че е поискал и на 22 април е получил сумата от 4 хиляди лева. Той ще отговаря за престъпление по чл. 301, ал.1 от Наказателния кодекс:

"Длъжностно лице, което поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да извърши или да не извърши действие по служба или загдето е извършило или не е извършило такова действие, се наказва за подкуп с лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева".

Другото обвинение е по чл. 302, т.1, защото Зелов е заемал "отговорно служебно положение". Това може да увеличи наказанието с още няколко години. 

Много по-голям скандал от подкупа може да се окаже нещо друго. Прокуратурата съобщи, че Зелов е "руски гражданин, със статут на постоянно пребиваващ чужденец в Република България". Това означава, че той няма право да заема подобен пост. 

Източници на Клуб Z от прокуратурата коментираха, че това е по-големият проблем за Зелов и община Плевен, но на този етап няма започната проверка. 

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова изрази учудването си от този факт.

"Зам.-кметът не е изборно лице, а се назначава. Но все пак това е доста странно. Интересно как е бил преди това главен счетоводител като не е български гражданин", коментира тя 

Директорът на по-малката Асоциация на българските градове и региони Ергин Емин също бе изненадан от новината и коментира, че за подобна длъжност се изисква българско гражданство. 

Зам.-кметовете се назначават от кметовете на общината. Димитър Стойков спечели кметските избори в Плевен през 2011 г., издигнат от ГЕРБ. Зелов е бил негов колега и при предишната му работа в Университетската болница в града.