"Колкото повече си гледам работата в министерството, толкова по-неудобен ставам". Това заяви образователният министър проф. Тодор Танев пред Нова телевизия. Той бе помолен да коментира засилващите се слухове че ще бъде освободен от поста, който заема.

Танев намекна и какви интереси стоят зад исканията да бъде махнат от правителството.

"Има много стари сили, които са свикнали да получават пари. По новата оперативна програма идват нови пари и предполагам, че сметката им не е излизала с мен. Затегнах кранчетата и затова съм неудобен", каза Танев.

Образователният министър не виждал смисъл и причина да е поставен в клатеща се лодка с правосъдния министър Христо Иванов.

"От първия ми ден на поста атаките не са стихвали. Това всява съмнение в 700 000 деца, 2 000 000 родители в образователната система. Синдикатите са с мен, Съветът на ректорите е с мен, БАН е с мен - не виждам причина да се говори сега за мен", коментира Танев.

Той коментира и нашумелия случай с уволнената секретарка от министерството си. Когато излизала в отпуск тя наистина казала: "Като се върна този да го няма" по адрес на министъра.

"Много пъти е говорено зад гърба ми. Трябва ни реформа в МОН и явно на някой не му харесва", каза Танев.

Той обясни и при какво условие е готов да се раздели с поста си.

"Когато целият Реформаторски блок е против мен, ще се съобразя - но не и когато само една партия е против", обясни Танев.

Според него Радан Кънев винаги го е подкрепял.

"Нека Радан не вярва само на една секретарка. Няма да искам среща с Бойко Борисов, защото има много работа. А с г-н Кънев ще говоря тогава, когато реша - сега съм много нервен", завърши Танев.