Автономното формирование Иракски Кюрдистан доставя в Турция собствен петрол и няма връзка с нелегалните доставки на петрол, добиван в контролираните от "Даеш" (Ислямска държава") региони. 

Това съобщи председателят на Комисията за петрол и газ в парламента на Иракски Кюрдистан Шерко Джевдет, цитиран от ТАСС.

Така той коментира сателитните снимки, представени на 2 декември от руското военно министерство. Военни в Москва заявиха, че са заснели голям брой цистерни в Сирия и Ирак, които чакат да бъдат заредени с петрол, за да го прекарат контрабандно в Турция. Някои от снимките са от иракския град Захо, намиращ се в Кюрдистан. А зам.-министърът на отбраната Анатолий Антонов заяви, че семейството на турския президент Реджеп Ердоган е замесено в този бизнес.

КАКВО ТВЪРДЯТ РУСКИТЕ ВОЕННИ

"На снимките се виждат цистерни, които превозват петрол от Иракски Кюрдистан в пристанището Джейхан в Турция. Нашето министерство на природните ресурси и преди нееднократно е заявявало, че стотици цистерни доставят петрол от Кюрдистан в Турция, и това не е тайна", добави той.

Иракски Кюрдистан изпраща петрол по петролопровод и танкери. Петролът се доставя на световните пазари от Турция.

Джевдет изтъкна, че петролът, добиван в контролираните от "Даеш" райони на Сирия е изключително трудно да се превози през Иракски Кюрдистан.

Вчера руският президент Владимир Путин за пореден път обвини турските управници, че купуват петрол от джихадистите.

КАКВИ БЯХА ПОСЛЕДНИТЕ ОБВИНЕНИЯ НА ПУТИН...

...И КАК МУ ОТГОВОРИ ЕРДОГАН

Иракски Кюрдистан е държавно образувание в състава на Ирак. То има статут на широка автономия (отчасти конфедерация) и е де факто полунезависим. Управлява се от регионалното правителство в столицата Арбил. Иракски Кюрдистан е парламентарна република със 111-местен парламент.