Една шега вдигна на крак социалните мрежи в последните дни. Лекарят на държавна служба Билгин Чифчи сравни турския президент Реджеп Ердоган с Ам-гъл, герой от „Властелина на пръстените“. Обидата на държавния глава в южната ни съседка обаче се наказва от закона – и именно от това се възмутиха хиляди по цял свят…, сред които и Питър Джаксън, екранизирал сагата по Джон Толкин.

Съдебният процес срещу Чифчи, който вече е уволнен и от работа заради „прегрешението“, всъщност предизвика дебата обида ли е да бъдеш идентифициран с личността на Ам-гъл. Според турски издания, цитирани от британския „Гардиън“, екипът, който ще оценява това, а с него и съдбата на Чифчи, се състои от двама академици, двама поведенчески психолози и един експерт по кино и телевизионни продукции.

Шеговитото сравнение в Туитър, направено през февруари, но придобило особена актуалност в хода на съдебното дело, получи сериозна подкрепа от режисьора Питър Джаксън, филмирал „Властелина на пръстените“ и „Хобит“. Заедно със сценариста Фран Уолш, той публикува изявление:

„Ако тези изображения наистина формират основата на процеса, можем категорично да заявим – нито едно от тях не показва Ам-гъл, всички те са кадри на героя, наречен Смеагол“.

„Смеагол е радостен, симпатичен характер – продължават те. – Той не лъже, мами и не опитва да манипулира другите. Той не е зъл или интригант. Това са черти на Ам-гъл, който никога не трябва да се бърка със Смеагол. Смеагол не би си и помислил да прилага сила над по-слабите от себе си. Той не е грубиянин. В действителност е много любвеобилен.“

Героят на Ам-гъл се среща в „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“ на Толкин. В историята Смеагол бива обсебен от Единствения пръстен, олицетворение на злото в света на Средната земя. Той през цялото време се бори с Ам-гъл – своето зло алтерего, докато се опитва да помогне на хобитите Фродо и Сам в задачата им да унищожат пръстена.

Смеагол е описан като деградирал хобит – раса на ниски, миролюбиви хуманоиди, които обичат бира и огромни количества храна.

Дебатът дали Смеагол е злодей или герой, е чест сред почитателите на „Властелинът на пръстените“. Казусът с Чифчи предизвика вълнение в социалните мрежи, като някои се пошегуваха, че Ердоган е успял да задържи властта в Турция повече, отколкото Смеагол – пръстена. (Всъщност Ам-гъл всъщност притежава пръстена повече от 500 години.)

Процесът срещу Чифчи ще продължи през февруари 2016-а.

Площад "Славейков"