Британските кралски пощи се обърнаха към НАСА с важен въпрос. 5-годишно дете ги попитало преди това колко ще струва да прати писмо на Марс. 

За съжаление, Оливър Гедингс едва ли ще може да прати посланието си в открития космос заради впечатляващата цена. Удоволствието би струвало 16 хил. евро. Джобните му пари едва ли ще му стигнат, отбелязват от АФП. 

От Кралските пощи обаче са пратили на момчето подробен отговор, в който се обяснява как е изчислена доста внушителната сума за кореспонденцията до Марс.

"Горивото е много скъпо и засяга цената на изпращането на писма около нашата планета", написал старши консултатът Андрю Смаут. Той обяснил, че от НАСА са му казали и че последното им посещение на Червената планета е струвало 700 млн. долара. 

Мястото в ракетата е много малко. Сметката излизала като се съпостави теглото на ракетата спрямо цената на пътуването да Марс. Така 100 г стрували 18 хил. долара, изчислили от НАСА.

Писмото ще трябва да бъде облепено с 18 416 марки, добавили от пощите.

Оливър, който живее в северна Англия, благодарил на пощите за техния отговор.

"Много е скъпо обаче да пращам писмото до Марс. А вие ще имате нужда от толкова много марки", написало 5-годишното момче.