"Нямаме никакво намерение да поднасяме извинение на когото и да било. Наистина съжаляваме, че се случи така. Важното е, че този инцидент можеше да бъде избегнат много лесно. Ние сме действали с добра воля. Съжаляваме, мъчно ни е, но сме изпълнявали правото си на защита на нашето въздушно пространство".

Това каза турският посланик в България Сюлейман Гьокче пред Би Ти Ви. Той отговори на въпрос дали Турция ще се извини на Русия за сваления самолет.

Гьокче коментира и обвиненията на Русия, че Турция, включително семейството на президента Реджеп Ердоган, имат общ бизнес с терористите. Според него тези твърдения са "заблуда" и "манипулация".

"Абсолютно невярно е това. Много сме свикнали с тези упражнения по пи ар още от Студената война. Финансовото министерство на САЩ показва последните списъци на лица, които се занимават с търговия с петрол с Даеш. Лицата, които са посочени там, са свързани с региона на Дамаск. Кой подкрепя режима в Дамаск? Не е Турция, това е очевидно", каза Гьокче.

Посланикът каза още, че Турция е партньор в международната коалиция срещу тероризма и води кампания срещу Даеш дори преди нейното създаване. Той припомни, че Русия, освен Даеш, бомбардира и други обекти, включително мирни сирийци.

"Турция е велика държава, голяма държава, 16-та поред най-голяма икономика в света. Имаме връзки с всяка точка на земното кълбо, част сме от Г-20. Тази ситуация не е породена от Турция, съжаляваме за нея. Руските мерки са едностранни. В средносрочен план ситуацията верояно ще се уталожи, тези мерки ще започнат да работят срещу Русия. Русия и Турция винаги са били приятели".

Така Гьокче коментира икономическите санкции на Русия срещу Турция. Той припомни, че Турция не се е включила в санкциите на ЕС срещу Русия, предизвикани от войната в Украйна.

Комуникация, общуване, разговори, дипломация. Това според посланика е рецептата за подобряването на отношенията между двете държави.

"Да се горят знамената на Турция, САЩ и НАТО - това не е свобода на словото. Това си е обида"

Това каза Гьокче по повод митинга на "Атака" пред турското посолство след свалянето на руския самолет.