Идеята да се плащат символични 5 или 10 стотинки за найлонова торбичка в супермаркета не е с цел печалба - а за да се намали потреблението на изключително трудните за рециклиране пликчета. Британската верига "Теско" демонстира впечатляващи успехи с тази политика, съобщи БиБиСи.

"Теско" въвеждат мярката на 5 октомври по принуда - законова принуда, след като преди два месеца английското правителство реши, че вече всички супермаркети трябва да таксуват минимални 5 пенса (около 14 стотинки) за найлонова торбичка.

Така бе нужна след огромните скокове в количеството безплатни пликчета, които 7-те големи вериги в Англия дават всяка година - до титаничните 7,6 милиарда бройки, по 140 торбички на всеки англичанини, или 61 000 тона полиетилен. Приблизителният дял на "Теско" е близо 2 милиарда.

Само за месец продажбите на торбички са спаднали със 78%, съобщиха от "Теско" пред в. "Дейли Телеграф". В добавка, всичките печалби от торбичките се даряват за благотворителност.

Учудващо, Англия е последна от страните на острова, която да възприеме задължителното таксуване на полиетиленовите торбички. Такива мерки вече има в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Повечето супермаркети у нас искат 5 или 10 стотинки за торбичка за еднократна употреба, но засега не са отчетени подобни сериозни спадове. Няма и закон, който да ги задължава. Но такъв вероятно предстои, както Клуб Z писа в края на миналата година. ЕК дава ултиматум на всички до 2018 г. да въведат такси върху найлоновите пликове с дебелина на стената от 15 до 50 микрона, или да вземат други мерки да намалят годишната им употреба до 90 бройки на глава от населението до 2019 година и до 40 бройки през 2025 г. Торбичките с дебелина под 15 микрона са изключени.