СИМОНА РУСЕВА

Нападението в сряда в дома за хора с увреждания в Сан Бернардино, Калифорния, при което загинаха 14 души и 21 бяха ранени, е терористичен акт, обявиха от ФБР. До този момент се смяташе, че покушението е било заради мъст – Саид Ризван Фарук (28 г.) е изпаднал в ярост заради скорошното му уволнение от дома за инвалиди.

Вече е известна и друга смразяваща подробност – не той, а съпругата му Ташфийн Малик (27 г.) е истинската вдъхновителка на терористичния акт. Днес за пръв път бяха публикувани и снимки на съпрузите, хвърлили САЩ в покруса. И двамата бяха убити още в деня на покушението при опит за бягство и ожесточена престрелка.

Медиите в САЩ разкриват и подробности около биографията на терористката. Тя е родена в Пакистан, но родителите й се заселват в Саудитска Арабия, когато дъщеря им е едва на 4 годинки. По-късно тя често е посещавала родината си. През 2007 г. се завърнала в Пакистан и записала фармация в университета "Бахудин Закри" в град Мултан, съобщава за "ABC News" източник от пакистанските тайни служби, пожелал анонимност. През 2012 г. Ташфийн Малик завършва висшето си образование с много добър успех. По време на следването си тя не е правила впечатление на дълбоко религиозна.

Саид Ризван Фарук се свързва с нея по интернет, в платформа за запознанства, съобщи неговият адвокат. Той е американски гражданин от пакистански произход. Роден е в Чикаго на 14 юни 1987 г. в семейство на имигранти. През юли 2014 г. той отива на поклонение в Мека, където има и уредена среща с Ташфийн Малик. Тя го следва в САЩ, след като получава виза по повод предстоящ брак. Според сегашните разкрития младата жена е посочила адрес в Пакистан, който не съществува.

След месец тя се омъжва за любимия мъж - на 16 август 2014 г. Това лято й е издадена зелена карта, която й позволява постоянен престой в САЩ. Преди 6 месеца се ражда дъщеричката им, която сега остава кръгло сираче.

Близките на семейството са в шок. Според тях Ташфийн Малик е била грижовна съпруга и майка. Тя винаги се е появявала с бурка, била дълбоко вярваща мюсюлманка. Почти не поддържала контакти извън родата. Но дори и в многолюдното семейство на мъжа й тя разговаряла единствено с жените. Когато пристигали гости, те били разделяни в две стаи – мъжете отделно от жените. Нито един мъж, освен собственият й, не е виждал лицето й, което винаги е било скрито под бурка.

Все още не е известно кога Ташфийн Малик се е радикализирала. До атентата в сряда тя не е попадала в полезрението на ФБР.
Известно вече е, че семейството е обитавало неугледно жилище в Редлендс, предградие на Сан Бернардино, на около 100 км от Лос Анджелис. При обиск там бяха открити 6000 муниции, 12 самоделни бомби, инструкция за тяхното сглобяване, нужните инструменти, взривни вещества и оръжия. Това навежда на мисълта, че съпрузите са готвели и други атентати.

От семейството на съпруга Саид Ризван Фарук са били категорични, че не са и подозирали някаква връзка с терористична групировка, нито  радикализиране на младото семейство, заяви техният адвокат Дейвид Чесли. Двете сестри и братът на Фарук били шокирани от атентата в сряда. Те изявили готовност да окажат пълно съдействие на разследващите.

Защитникът Чесли призова да не се правят прибързани заключения. Все още не били известни мотивите за кървавото престъпление. Възможно било в дъното да е дълбоко огорчение у Фарук. Преди да напусне работата си в дома за инвалиди, той често бил прицел на подигравки, защото си пуснал брада. За ФБР обаче няма никакво съмнение, че става въпрос за атентат по ислямистки подбуди. “Нападението в Сан Бернардино е терористичен акт”, обави вицешефът на ФБР Дейвид Боудич. Малко преди нападението във Фейсбук Ташфийн Малик се врекла във вечна вярност на "Даеш". Написаното вече не може да се прочете. Говорител на Фейсбук оповести, че то е било изтрито.