Веселин Пенгезов - председател на Софийския апелативен съд, ще бъде обвинен за злоупотреба с европейски фондове. Той е бил призован в новосъздадения специализиран отдел към Софийска градска прокуратура във вторник. По същото разследване от софийската Военно-окръжна прокуратура е бил призован и председателят на Военно-апелативният съд Петър Петков.

Мандатът на двамата съдии изтича на 9 юни, а преди Великденските празници Висшият съдебен съвет откри процедура за постовете им. Пенгезов и Петков бяха фаворити за втори мандат на постовете си, но обвинение срещу тях коренно променя ситуацията.

Всъщност разследването се точи от 2010 г. насам и се занимава с проекта "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища", финансиран  по програма "Административен капацитет". Става дума за 700 хил. лв., от които са изразходвани 520 хил. Процедурата тогава започна в специализирания отдел към Софийската градска прокуратура, а след приключването бе прехвърлено във Военно-окръжна прокуратура, защото Пенгезов е бил военен.

4 години след началото на разследването прокуратурата внезапно се разбърза, защото в последния си брой авторитетният австрийски вестник “Дер Щандарт” написа, че създаденият от Сотир Цацаров отдел за борба с корупцията в правосъдието разследва висш съдия за отклоняване на европейски пари. На описанието в статията отговаря единствено Пенгезов. Според текста случаят вече е съобщен на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.
От изтекла информация става ясно, че разследването е за нагласяване на обществени поръчки по проекта, както и подмяна на документи. Прокуратурата установила, че след като е установено, че поръчките по проекта са спорни, документите били подменени с нови, но със задна дата. 
Според Пенгезов, цитиран от "Капитал", разследването е поръчка и има пряка връзка между призоваването му и откритата от ВСС процедура за избор на председател на Софийския апелативен съд. Попитан откъде идва поръчката, Пенгезов коментира, че миналата седмица е получил изпълнителен лист по делото, по което осъди свързаният с Делян Пеевски в. "Уикенд" за 50 хил. лв.

"След 3 години ще бъда оправдан окончателно. Тогава ще предявя иск, но за съжаление ще плаща държавата, а тия които го правят в момента ще останат безнаказани"посочи Пенгезов пред БНТ. Той очаквал да бъде отстранен от длъжност следващата седмица.