Открита подигравка с правосъдния министър Христо Иванов и остри критики към партньорите на ДБГ от Реформаторския блок (по-специално към Радан Кънев) прозвучаха от устата на бившия образователен министър Даниел Вълчев в студиото на Нова тв тази сутрин. Първо Вълчев подхвана идеята за незаменимостта на правосъдния министър заради промените в Конституцията:

"Ще си направим харакири, ако го няма министър Иванов", каза той.

Индиректно Вълчев отрече слуховете, които вървят напоследък, че се стяга за поста на Иванов. Като даде пример с предаването, в което участва: "Ако не харесвам вашето предаване, значи ли, че искам да му стана продуцент?", попита той.

После като другия партньор от управляващата коалиция - Румен Петков (АБВ) се зае и със самата съдебната реформа на министъра.

"Моето лично мнение е такова, каквото е. Колкото и да ме натискат отляво, отдясно, аз не мога да си променя мнението. Ние сега като искаме по-дълбоки промени, защо не ги предложихме по-рано? Защо го направихме този исторически компромис? Трябва да попитате господин Кънев", заяви Вълчев.

Той посочи няколко ключови проблема, чието решаване не било свързано с промени в основния закон:

"Имаме много на брой прокурори, най-много в света на глава на населението, а всъщност имаме един от най-високите проценти наказуемост, тоест, почти няма шанс да те оправдаят. А всъщност у хората има впечатлението за безнаказаност, точно по тези знакови дела. Как става тази работа?

Имаме преструктурирана система за административпно правосъдие, а същевременно доста голям брой на безобразни административни актове, потвърдени от съда. Как става тази работа?

Имаме и относително добра система за гражданско съдопроизводство, а в много случаи има користно разпределение на дела и така нататък. Така - кой от тези въпроси решава Конституцията? Кажете ми кой и ще се извиня."

Според Вълчев основният проблем на Висшия съдебен съвет е, че членовете му не могат да правят кадрови предложения. Това пък е проблем на Закона за съдебната власт, трябвало нов.

"Аз ще го предложа", заяви бившият министър на образованието.