Плановете на столичната кметица Йорданка Фандъкова са софийският бул. „Черни връх” да бъде разширен. Това стана ясно от нейно интервю пред БНТ, в което тя отговори на зрителски въпрос дали не е по-добре движението по булеварда да е еднопосочно – сутрин към центъра, а вечер към Околовръстния път.

"В плановете ми е "Черни връх" да стане четирилентов", каза Фандъкова.

Но не даде никакви уточнения за срокове и цени. Разширяването обаче щяло да стане по цялото протежение на булеварда до Южната дъга на Околовръстното.

Предстои активна строителна дейност в столицата, стана ясно още от интервюто. Вървят подготвителни работи за изграждане на новите 7 метростанции. Именно догодина се планира откриването и на станцията до кв. „Хладилника”, която се намира точно по бул. „Черни връх”. От пролетта се започва и същинската работа по изграждането на станциите от Малък градски театър зад канала през централна градска част. Третата линия ще свърже кв. “Левски” с кв. “Овча купел” и “Горна баня”.

Фандъкова коментира и цената на билета за градски транспорт, която по думите й е най-ниската от всички европейски столици.

„Работим много сериозно по темата въвеждане на цялостна тикет система, която да позволи хората да бъдат стимулирани да пътуват с превозни документи. На по-късен етап, когато тикет системата бъде въведена и има възможност да се отчита разстоянието или времето, тогава вече цената на самия билет няма да има кой знае какво значение”, каза кметицата.

И припомни, че практиката в цяла Европа е цената на еднократния билет да бъде висока, за сметка на всички останали превозни документи, които да позволяват достъпност в градския транспорт. Фандъкова каза, че е възложила задача на Градска мобилност да седмици да обявят процедурата за изграждане на тикет системата.

Столичната кметица припомни още, че със зелените си проекти за градския транспорт общината се бори срещу замърсяването на града.

„Само с подмяната на 90 %  от тролейбусите, която вече е факт в София, ние намалихме консумацията на енергия с 15%. С третия лъч на метрото очакваме с 90 хил. тона да намалеят вредните емисии. Започнахме подмяна на уличното осветление, вече реализирахме част от пилотния проект, който ще продължи. И ще ви посоча, че само с подмяната на вече 8 хил. осветителни тела намаля чувствително не само консумацията на енергия, която е важната цел, но съответно и разходите”, каза още Фандъкова.