Рафинерия за производство на дизелово гориво и петролни продукти е разкрита край Летница, съобщи окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков, цитиран от Дарик. Рафинерията е разположена в сграда на бившия стопански двор, собственост на частно лице от Летница, с адрес в Левски. Открити са били около 100 т гориво.

Според собственика сградата е авторемонтна работилница.

Нелегалното производство е разбито, след като в петък по оперативни данни на ДАНС е заснет  камион-цистерна с 20-25 тона, която е пристигнала в двора до сградата, разтоварила е гориво и е напуснала мястото в неизвестна посока.

Рафинерията е разбита в събота. Открити са инсталация за преработка на петролни продукти и дизелово гориво, добре оборудвани съоръжения, немалък брой цистерни, в които се съхранява, както произведеното гориво, така и тези продукти, които се докарват, за да се преработват и да излизат под формата на дизелово гориво, най-вероятно, а и други петролни продукти, обясни Вълков.

До сградата има кладенец, който осигурява водата за охладителната система на инсталацията. Отпадъците от производството са се изхвърляли в допотопни ями. По първоначална информация от тази рафинерия на месец са излизали не по-малко от 60 до 150 тона готова продукция. Не е ясно къде е пласирана.

Образувано е наказателно производство за извършено престъпление във връзка с пускане в експлоатация на инсталация за производство и преработка на петролни продукти и дизелово гориво, без съответното разрешение и лиценз за такава дейност.

Започнали са процесуално-следствени действия. Сградата е запечатана. Няма задържани.

Откъде идват петролните продукти за преработка и как са отклонявани, с какви документи са превозвани, за да влизат в рафинерията и да излизат под формата на дизелово гориво, предстои да бъде изяснено. Според Вълков в хода на разследването може да излязат и доказателства за други престъпления, най-вероятно данъчни.