Демократичната опозиция във Венецуела разгроми управниците и вече ще контролира парламента в латиноамериканската република, съобщи в. "Ел Мундо".

Коалицията Кръгла маса на демократичното единство (КМДЕ) ще има най-малко 108 депутати в 167-членния парламент в Каракас. Така тя ще има не само абсолютно, но и квалифицирано мнозинство от три пети и ще може да промени конституцията.

За първи път създадената от покойния Уго Чанес (1954-2013) Единна социалистическа партия на Венецуела (ЕСПВ) няма да управлява парламента.

 

Зашеметяващ удар

 

Това е зашеметяващ удар и вероятно начало на края на чавизма и "социализма на XXI век", който приживе Чавес, а сега и Мадуро, смятаха да построят, смятат анализатори. Видимите му досега резултати бяха изпразнените4 рафтове на магазините, галопиращи цени, черноборсаджийство и всички други прелести, прекрасно познати в България и цяла Източна Европа до 1989 г. Плюс превземане на чуждестранни компании, прогонване на чужди инвеститори, ужасяваща престъпност, преследване, хвърляне в затвора и дори убийства на опозиционери.

Само преди две седмици по време на предизборен митинг бе застрелян Луис Мануел Диас - генерален секретар на партията Демократичен съюз в град Алтаграсия де Оритуко.

Инфлацията e 217 на сто. Макар да е най-богатата на петрол страна в западното полукълбо, Венецуела има най-слабата икономика сред страните от ОПЕК.

Не помогна и това, че цялата държавна машина работеше за чавистите. Провали се и операция "Завършващ удар", обявена от социалистите в последните часове на изборния ден. Тогава всички колебаещи се бяха призовани да излязат и да кажат поредното си "да" на чавизма.

Не се получи. Не помогна и това, че властите в последния момент удължиха работното време на избирателните участъци с един час.

Президентът Мадуро обяснява вината на буржоазията
и капиталризма за загубата на социалистите.

Президентът Николас Мадуро - бивш шофьор на автобус, посочен приживе от Чавес за kehfl наследник, призна загубата. В обръщение към нацията той оправда поражението с "икономическата война", която "паразитиращата буржоазия" и "дивият капитализъм" водят срещу венецуелската революция.

"Не победи опозицията, а контрареволюцията", каза Мадуро.

Той сравни себе си с чилийския президент (1970-1973) Салвадор Алиенде, опитал се да наложи социализъм и самоубил се при преврата на ген. Аугусто Пиночет.

"Икономическият терор накара избирателите ни да се въздържан. Ние знаехме, че плуваме срещу течението, но не се скрихме", каза още Мадуро в свое оправдание.

 

Какво следва

 

Обединнената опозиция посрещна вестта за победата си с изпълнение на националния химн "Слава на храбрия народ".

"Думата има едно ново мнозинство. Венецуела спря да върви по пътя на унищожението", заяви Хесус Тореалба, известен с прякора си Чуо – генерален секретар на КМДЕ.

Хесус Тореалба поздравява политзатворниците.

Той посвети победата на политзатворниците. Вероятно те ще бъдат освободени от новото мнозинство.

Най-видните са кметът на Каракас Антонио Ледесма и Леополдо Лопес. Първият е все още официално подсъдим. Вторият е лидер на партията Народна воля и през септември бе осъден на 13 години и 9 месеца затвор за "подстрекаване към насилие и опит за преврат чрез подривни послания".

"Ще освободим Венецуела", увери Лопес в ексклузивно интервю за испанския вестник "Ел Мундо" в нощта преди изборите. Репортер на изданието успя да го посети в строго охранявания затвор "Рамо верде".

Леополдо Лопес дава интервю в затвора. Снимка В. "Ел Мундо"

"Страната искаше промяна и я получи", коментира Енрике Каприлес - губернатор на щата Мrранда и един от главните противници на Мадуро. През 2013 г. той бе кандидат-президент, но загуби. Каприлес е постоянна жертва на яростна антисемитска пропаганда, разгърнанта от властите. <одителите му са евреи, макар и покръстени. А майка му е от руско потекло.

Не е изключено президентът Николас Мадуро да се опита да ограничи правомощията на парламента н своя полза. Той може да го направи в рамките на извърденните правомощия на държавния глава,     които още Уго Чавес успя да наложи.

Това е втори сериозен удар само за две седмици срещу левицата в Латинска Америка, превзела континента в началото на века.

На 22 ноември десноцентристът Маурисио Макри спечели президентските избори в Аржентина.

Поражението във Венецуела може да има фатални последици, тъй като чавизмът снабдява с петрол без пари или на много ниски цени приятелски правителства в Латинска Америка, най първо място това в Куба. Оmозицията се зарече това да бъде прекратено.